Růst počtu uživatelů Netflixu zpomalil, akcie reagovaly hlubokým propadem

Vánoční animák od Netflixu Klaus

Vánoční animák od Netflixu Klaus Zdroj: Netflix

Počet předplatitelů internetové televize Netflix v prvním čtvrtletí už nerostl takovým tempem jako během pandemického roku 2020. Kvůli tomu a také kvůli nedostatku nových filmových a seriálových hitů přibyly službě jen necelé čtyři miliony uživatelů na celkových 208 milionů. Netflix to oznámil v úterý po uzavření burz a jeho akcie vzápětí odepsaly 11 procent.

Počet nových předplatitelů zaostal za očekáváním analytiků i samotného Netflixu. Analytici v anketě společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že nových předplatitelů bude 6,25 milionu.

Zisk i tržby přední streamovací společnosti přitom od ledna do března silně vzrostly. Čistý zisk stoupl v prvním kvartálu meziročně o 140 procent na 1,7 miliardy dolarů (36,7 miliardy korun) a tržby se zvedly o 24 procent na 7,2 miliardy dolarů.

Netfix se stal velkým vítězem koronavirové krize, která mu loni díky zavřeným kinům zajistila rekordní hospodářské výsledky. Pandemie ale zároveň ztížila natáčení nových seriálů. Firma navíc bojuje s rostoucí konkurencí, stále větší tlak na ni vyvíjí především hollywoodský gigant Walt Disney.

Jeho streamovací služba Disney+ spuštěná v listopadu 2019 už v březnu překonala hranici 100 milionů předplatitelů. Ačkoli si Netflix stále předplácí více než dvakrát tolik lidí, Disney ztrátu rychle dohání a přitom je stále zastoupen ve výrazně méně zemích.

Na domácím trhu ve Spojených státech a v dalších regionech Netflix nedávno zvýšil ceny. Zpřísnil také postup v případě, kdy uživatelé sdílejí jedno heslo. To růst příliš nepodpoří - firma pro aktuální čtvrtletí očekává pouze 3,2 milionu nových uživatelů. V dopise akcionářům také varovala, že větší nabídku nového obsahu lze očekávat až ve druhé polovině roku.