Sázka na pád Herbalifu. Investor Bill Ackman zažívá skvělý rok

Bill Ackman

Bill Ackman Zdroj: Reuters

Po více než dvou letech se finančnímu žraloku Billu Ackmanovi začíná vyplácet sázka na pokles akcií společnosti Herbalife, která prodává výživové doplňky a přípravky na hubnutí. Ackman má již od jara 2012 na kolaps akcií Herbalifu vsazenu miliardu dolarů.

Za poslední měsíc akcie Herbalife kvůli mizerným hospodářským výsledkům spadly o 26 procent, od počátku roku dokonce o 35 procent. To Ackman a jeho Pershing Square Capital Management od začátku roku naopak 30 procent vydělává. S odvoláním na zdroj obeznámený s hospodařením Ackmanových fondů o tom informovala agentura Bloomberg.

Hedgeové fondy letos přisága tom trpí. Průměrný zisk hedgeového fondu je od začátku roku jen 2,5 procenta. „Řada investorů bude překvapena, jakých výsledků Pershing Square letos dosahuje,“ citoval Bloomberg Seana Billa, který spravuje 3,3 miliardy dolarů pro penzijní fond policejního a hasičského sboru v San José.

Carl Icahn jako soupeř

Ackmanovi se tak po letech neúspěchů začíná opět dařit. Ve věci Herbalifu dlouho soupeří se zkušenějším investorem Carlem Icahnem, který šel proti Ackmanovi. Akcie firmy nakupoval a slušně na nich vydělal. K Icahnovi se přidala i další zvučná jména investorského světa George Soros a William Stiritz. Celá mohla být o poznání kratší, protože brzy poté, co Ackman oznámil svoji miliardovou pozici, akcie Herbalifu spadly a podle některých analytiků investor mohl okamžitě vydělat 300 milionů dolarů, kdyby tehdy pozici uzavřel.

Ackmanovy fondy spravují 15 miliard dolarů. A když na nějaké firmy (nebo proti nim) sázejí, tak ve velkém. Z 15 miliard má Ackman nainvestováno 12,5 miliardy v šesti veřejně obchodovaných firmách.

Nyní Pershing Square profitují ze spojení Burger Kingu, ve kterém má Ackman téměř jedenáctiprocentní podíl, a koblihového řetězce Tim Hortons. Vznikne tak třetí největší řetězec rychlého občerstvení na světě. Hodnota Akmanova podílu v Burger Kingu po pondělním růstu akcií (a včerejším poklesu) dosáhla téměř 1,25 miliardy dolarů.