Silná koruna chrání spotřebitele před zdražováním

Ceny pohonných hmot se v Česku stále drží dole.

Ceny pohonných hmot se v Česku stále drží dole. Zdroj: Benzina

Ropa sice prudce zdražila, ale čeští řidiči stále tankují levně.
Ceny pohonných hmot se odvíjejí od trhu v Rotterdamu, kde se obchoduje v dolarech.
3
Fotogalerie

Očekávání investorů týkající se oživení globálního hospodářství z koronakrize žene sice nahoru ceny komodit, ale tuzemský spotřebitel to na své kapse příliš nepociťuje. Důvodem je kurz koruny vůči dolaru, který se dostal na nejvyšší úrovně od roku 2018.

V minulých dnech se dolar obchodoval na mezibankovním trhu za zhruba 21,30 koruny, což představuje výrazné posílení za uplynulých dvanáct měsíců. „Na podobných úrovních byl kurz koruny vůči dolaru v květnu 2018,” říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Silná koruna ovšem tlumí přenos zdražování komodit do koncových cen například pohonných hmot. Začátkem listopadu se barel ropy Brent prodával za méně než čtyřicet dolarů, ale nyní stojí okolo 51 dolarů. Ceny pohonných hmot na českých benzinkách na to zareagovaly růstem o desítky haléřů. 

„Ceny pohonných hmot se odvíjejí od trhu v Rotterdamu, kde se obchoduje v dolarech. Kdyby koruna neposílila, zdražení by bylo vyšší,“ upozorňuje Ivan Indráček, předseda představenstva SČS – Unie nezávislých petrolejářů ČR. 

Neroste ale jen cena ropy. Prudce stoupají i ceny železné rudy, stříbra, sóji nebo zlata. Komodity jsou již podle ukazatele The Bloomberg Commodity Spot Index nejdražší od poloviny roku 2014.

Jejich ceny táhne vzhůru naděje na oživení světové ekonomiky spojená s vakcínou, podpora světových centrálních bank v čele s Fedem, ale i silná poptávka z Číny a nepříznivé počasí zdražující zemědělskou výrobu. „Cena kukuřice je nejvyšší od roku 2014,“ dodává analytik společnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Zároveň se po jarním brutálním propadu vzpamatovaly ceny ropy, plynu a zdražuje rovněž elektřina.

Cenový růst navíc může pokračovat. Americký bankovní dům Goldman Sachs totiž v závěru roku uvedl, že nynější zisky jsou jen začátkem „mnohem delšího růstového trhu“.