Skupina J&T přikoupila akcie Monety za stamiliony, může jít až na téměř pětinový podíl

Finančníci z J&T posilují svůj podíl v bance Moneta Money Bank

Finančníci z J&T posilují svůj podíl v bance Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Finančníci z J&T posilují svůj podíl v bance Moneta Money Bank. Po červencovém nákupu bezmála devítiprocentního podílu v bance v závěru prosince přidali rovněž prostřednictvím fondu kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments přes pět a půl milionu nových akcií. Prosincový nákup odpovídá při současných cenách akcií Monety dodatečné investici přesahující čtyři sta milionů korun. Jde o druhou část transakce, kterou finančníci oznámili už letos v červenci. Skupina má tak momentálně v Monetě více než desetiprocentní podíl a je akcionářskou trojkou banky. J&T má od ČNB zelenou k tomu, aby svůj podíl v budoucnu až zdvojnásobila.

„Dokončení transakce s Petrus Advisers spolu s dříve realizovanými nákupy posouvá náš podíl na úroveň 10,37 procenta,“ uvádí investiční ředitel J&T Arch Investments Adam Tomis. V současnosti udělený souhlas ČNB dává skupině prostor navyšovat pozici až na 19,99 procenta. „Moneta je efektivně řízená banka se značným tržním podílem ve vybraných segmentech a dlouhodobě udržitelným dividendovým výnosem,“ zdůrazňuje Tomis. Případné další nákupy by znovu podléhaly dodatečnému schválení ČNB.

Z(a)tracená čísla, 16. díl – Pád cen bytů

Video placeholde
• Videohub

„Zdá se, že J&T má v plánu svůj podíl v Monetě nadále zvyšovat, pokud nebudou ostatní akcionáři a ČNB proti,“ soudí ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek. Ve hře je podle něho rovněž ústup z pozic současného dominantního akcionáře PPF. „Stejně tak může k navýšení podílu přistoupit Pavel Tykač, a to například na úkor PPF, která v letošním roce realizuje masivní ztráty,“ dodává Hájek.

Skupina J&T má v současnosti jen o dvě setiny procenta menší podíl než aktuální dvojka v podobě miliardáře Pavla Tykače, který v bance prostřednictvím firmy Manecomte drží 10,39 procenta. Nejvýznamnějším akcionářem je pak s 29,94 procenta společnost Tanemo z impéria finanční skupiny PPF. Dohromady tak akcionářské trio disponuje v bance nadpoloviční většinou. „Získaná pozice nám navíc otevírá poměrně široké možnosti dalšího postupu, který se bude odvíjet také od kroků ostatních velkých akcionářů,“ dodává Tomis.

Akcie Monety na burze od prvního kola nákupu J&T zlevnily ze zhruba 85 na současných 73,40 koruny, tedy o bezmála patnáct procent, což nákup skupiny zatraktivnilo. „Důvěra velkých institucionálních investorů, kteří nejspíš nakupují akcie s prémií oproti aktuální ceně, drží ceny akcií na burze od většího propadu. Ty jsou z pohledu valuačních metrik oproti KB nebo Erste stále nadhodnoceny,“ soudí Hájek. 

Akciemi Monety v posledním roce hýbaly aktivity související s připravovanou a posléze zrušenou fúzí Monety a finanční části PPF, která byla schválena v závěru loňského roku. Aktivistický fond Petrus Advisors se během jednání Monety a PPF prezentoval jako nejhlasitější odpůrce akvizice s odkazem na neadekvátně vysokou cenu placenou Monetou za aktiva PPF.