Air Bank trestá kryptoinvestory. Některým z nich odpírá okamžité platby

Jak si umělá inteligence představuje strastiplný život investora.

Jak si umělá inteligence představuje strastiplný život investora. Zdroj: Midjourney

Finanční dům ze skupiny PPF nejdříve začal blokovat bankovní převody směřující na burzy virtuálních měn. Nedávno si klienti Air Bank investující do bitcoinu, etheru a spol. začali stěžovat i na to, že jim banka znemožnila používat funkci okamžitých plateb. Firma se brání slovy, že ji situace netěší, ale při hledání řešení je příliš svázaná současnou legislativou.

Letošní podzim není pro české investory do digitálních měn příliš pozitivní. Notně oslabený kurz dominantní kryptoměny bitcoin se nedokáže přesvědčivě přehoupnout přes 20 tisíc dolarů. Kromě toho tuzemské banky dávají klientům najevo svou nepolevující, ba dokonce sílící ostražitost vůči kryptoměnám.

Moneta Money Bank zablokovala možnost posílat peníze na největší kryptoburzu Binance a v domácí kryptokomunitě už od loňského roku nechvalně známá Air Bank odřízla část klientů od funkce okamžitých plateb. Zdůvodnila to příliš rizikovým profilem kvůli „obchodům ve větších částkách do virtuálních měn jakožto měn se zvýšeným rizikem praní špinavých peněz“.

Takovou argumentaci banky nedávno zveřejnil na svém Twitteru partner české venture kapitálové společnosti Presto Ventures Vojtěch Roček, který bance zaslal stížnost kvůli nemožnosti používat okamžité transakce. O stejnou zkušenost se pod Ročkovým příspěvkem podělil také Vladimír Pinker, youtuber zaměřený na digitální měny a blockchain.

„Na kryptoměny jsme si v Air Bank nezasedli,“ reaguje pro server E15.cz mluvčí banky Jana Pokorná, aniž Pinkerovu a Ročkovu zkušenost rozporuje. Již loni ale Air Bank vzbudila mezi českými kryptoinvestory rozruch tím, že začala automaticky blokovat převody směřující na účty burz digitálních měn.

Bitcoin a spol. jako podezřelí

Banka vysvětlovala blokace tím, že musí reagovat na přístup své korespondenční banky (Raiffeisenbank), která zahraniční platby dále zpracovává a ke kryptu přistupuje nepřátelsky. Kritika ze strany kryptokomunity na opatření Air Bank nic nezměnila.

„Setkáváme se s tím, že se některé platby včetně těch směřujících na kryptoměnové účty vracejí kvůli prevenci praní špinavých peněz. A navíc ne v plné výši, bývají snížené o různé poplatky spojené s mezinárodním převodem. Aby klienti nepřicházeli o peníze, tak tyto vybrané účty následně blokujeme přímo u nás a klienta na to při zadání platby upozorňujeme,“ vysvětluje mluvčí s dodatkem, že platbu na většinu blokovaných účtů může klient provést platební kartou.

Investice do krypta a jiné než bankovní nástrahy. Podívejte se, čeho se vyvarovat:

Video placeholde

• Videohub

Snahu změnit korespondenční banku a tím blokování transakcí na kryptoburzy zrušit deklarovala Air Bank již před více než rokem. Řešení však stále nenašla.

„Současný stav nám samotným nevyhovuje, proto intenzivně pracujeme na alternativním řešení. To ale zabere více času, není to jednoduché a podléhá to mnoha regulacím a spolupráci s třetími stranami. Regulatorní pohled na kryptoměny se neustále mění. Proto je fér říct, že není snadné – a možná ani reálné – vyvinout takové řešení, které by plně pokrylo všechny možné situace, a to i ty hypotetické, které ještě nenastaly,“ dodává Pokorná.

Kryptoměnová regulace – naděje na změnu?

Ke změně přístupu bank může podle některých právníků přispět v horizontu několika let zavedení evropské kryptoregulace MiCA, která by měla ještě více regulovat poskytovatele služeb spojených s virtuálními měnami. „Z mého pohledu přinese nařízení MiCA jednak konsolidaci trhu poskytovatelů služeb souvisejících s kryptoaktivy, jednak zvýšení reputace tohoto segmentu pro tradiční finanční instituce včetně bank a například také investičních fondů,“ uvedl již dříve pro deník E15 advokát Martin Hobza.

Jeho kolega z oboru Oldřich Peslar ale na LinkedInu napsal, že přístup bank je absurdní už teď, neboť již nyní se na kryptoburzy poskytující služby občanům Evropské unie aplikuje regulace proti praní špinavých peněz.

„Pozice bank jakožto soukromých subjektů libovolně vypínajících jednotlivé osoby, případně segmenty byznysu je neudržitelná se vzrůstajícím tlakem na zrušení hotovosti. Nynější přístup jen prohlubuje zmar v této zemi. Moc bych si přál, kdyby měl někdo v domácím bankovním sektoru koule a udělal z Česka světové finanční centrum třeba díky inovacím typu bitcoinu, stablecoinů, DeFi a jiných. Mohl by se zapsat do historie,“ dodal Peslar.

Kryptoměny: jak nakupovat co nejvíce anonymně

Majitelé českých bankovních účtů mohou do bitcoinu a spol. investovat různými způsoby. Bankovní převody směřující na velké regulované kryptoburzy představují jen jeden z nich. Z pohledu úřadů a finančních domů je to nejsnáze rozpoznatelný, dohledatelný a případně omezitelný způsob. Toto jsou alternativy:

  • Nákup a prodej kryptoměny ve speciálních bankomatech (bitcoinmatech), ve kterých probíhá směna za hotovost.
  • Obchodování přes decentralizované programy pro stolní počítač (Bisq) nebo mobilní aplikace (Vexl). Tyto služby fungují de facto jen jako výměna kontaktních údajů mezi lidmi, kteří spolu chtějí napřímo směňovat peníze a krypto, v transakci nefiguruje žádné veřejně známé, tedy snadno rozpoznatelné číslo bankovního účtu.
  • Osobní či jiné „předání“ po domluvě s některým z členů facebookové skupiny Krypto Veksl.