České banky odmítají vést účty kryptobyznysu. Jeho útočiště padlo se zánikem Equa bank

Jak si umělá inteligence představuje restrikce bitcoinu ze strany bank.

Jak si umělá inteligence představuje restrikce bitcoinu ze strany bank. Zdroj: Midjourney

Zamítnutí transakce směřující na burzu virtuálních měn, zablokování účtu či odnětí funkce okamžitých plateb. Na ještě větší komplikace narážejí podnikatelé, kteří s digitálními měnami obchodují či je přijímají jako platební prostředek. Po nedávném převzetí Equa bank finančním domem Raiffeisenbank hrozí podle České kryptoměnové asociace, že domácímu kryptobyznysu nezůstane v tuzemsku žádná možnost bankovního spojení.

V Česku působící banky jsou vůči kryptoměnám velmi podezíravé dlouhodobě. O blokování transakcí psal server E15.cz poprvé začátkem roku 2017, od té doby se ale situace výrazně nezměnila. Pro podnikatele v oblasti krypta je teď jejich profesní činnost o něco složitější.

„Všechny české společnosti zabývající se kryptoměnami jsou v patové situaci. Jedinou bankou, která jim neuzavírala účty, byla Equa bank. Po její akvizici ze strany Raiffeisenbank (RB) hrozí, že přijde stopka. V takovém případě by řada tuzemských projektů skončila,“ varuje František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

Firmy podle něj čekají, co se bude dít dál. Raiffeisenbank se v kryptoměnové komunitě obecně netěší valné pověsti. V roli korespondenční banky klientům Air Bank blokuje transakce směřující na zahraniční kryptoburzy.  

Mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová nepotvrdila, že by její instituce zamítala účty firmám z kryptobyznysu plošně. Přiznala však, že banka k tomuto odvětví přistupuje ostražitěji než k jiným. „Obor podnikání v oblasti kryptoměn je ze své podstaty rizikový pro většinu bank a stejně tak je tomu pro RB. Z toho důvodu zájemce o založení účtu, kteří podnikají v této oblasti, ověřujeme a v případě nepřijatelného rizika založení účtu odmítneme,“ uvedla Kaiseršotová.

Nejčastější chyby při investici do krypta. Podívejte se na video:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Obavy ze změny postoje Equa bank mírnila: „Klienti, kteří v Equa bank využívali služby z oblasti kryptoměn, je budou po přechodu do

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!