Souboj o Aareal Bank pokračuje. Také Křetínský s Tkáčem zjevně čekají na vyšší nabídku

Takto se německý finanční dům Aareal Bank představoval na loňském ročníku mnichovského veletrhu Expo Real.

Takto se německý finanční dům Aareal Bank představoval na loňském ročníku mnichovského veletrhu Expo Real. Zdroj: reuters

Mobilní telefon zachycuje webovou stránku Aareal Bank, o jehož koupi má zájem dvojice amerických investorů.
S akciemi Aareal Bank se obchoduje na frankfurtské burze.
3
Fotogalerie

Konsorciu v čele s americkými investičními firmami Advent International a Centerbridge Partners nevycházejí plány na převzetí německého finančního domu Aareal Bank z Wiesbadenu zaměřeného zejména na financování developerů. Akcionářům, mezi něž patří fond Vesa Equity Investment českých podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, se totiž nezamlouvá nabízená částka 29 eur za akcii.

Stávající akcionáři měli na přijetí nabídky, která banku ohodnocuje na 1,74 miliardy eur, zhruba 42,5 miliardy korun, termín do 19. ledna. Společnostem Advent a Centerbridge se však nepodařilo získat alespoň 70procentní podíl, který stanovily jako podmínku, aby svůj plán uskutečnily.

Američtí investoři proto v závěru minulého týdne prodloužili lhůtu do 2. února a zároveň snížili hranici ze 70 na 60 procent. Cenu za akcii však ponechali beze změny. Na frankfurtské burze se cenné papíry v pondělí dopoledne obchodovaly akcie za zhruba 28 eur.

Je však možné, že zájemci budou muset jít s cenou přece jen nahoru. Prodat své akcie totiž nechtějí významní akcionáři. Odmítavě se k aktuální nabídce staví například investiční firma Teleios Capital Partners, která vlastní šest procent akcií, i fond Petrus Advisers, jenž drží šestnáct procent akcií. 

„Akcionáři banky Aareal udělají lépe, když budou nabídku ignorovat a budou požadovat férovou cenu, která převýší čtyřicet eur za akcii,“ řekl agentuře Bloomberg minulý týden ještě před změnou termínu Adam Epstein, portfolio manažer společnosti Teleios Capital.

Na konci minulého roku navíc svůj podíl v bance zvýšil fond Vesa Equity Investment, a to téměř na osm procent. A zdá se, že záměrem majitelů fondu, tedy Křetínského a Tkáče, je rovněž vyčkat na vyšší nabídku. Fond Vesa své investice nekomentuje.

Podle názoru fondu Petrus je nabídka podhodnocená, jelikož nereflektuje hodnotu softwarové divize Aareon, kterou banka ovládá. Petrus se domnívá, že jen samotný podíl Aareal Bank ve firmě Aareon má hodnotu 19 až 26 eur. Aareal drží v softwarové firmě 70 procent akcií, zbytek vlastní zmíněná investiční společnost Advent.

Nabídku na převzetí na rozdíl od akcionářů nadále podporuje vedení banky. „Ze strategického hlediska je nabídka v nejlepším zájmu společnosti a zainteresovaných stran. Naplňujeme dlouhodobou strategii banky a společně se zájemcem chceme dále posilovat růst Aareal Bank v její aktuální struktuře,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel banky Jochen Klösges. 

Každopádně uvnitř konsorcia Atlantic BidCo, jehož součástí je kromě zmíněných investičních společností také Canada Pension Plan Investment Board, se podle informací agentury Bloomberg interně diskutuje o zvýšení nabídky. Zástupci firem Advent International a Centerbridge Partners to však odmítli komentovat.

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Daniel Křetínský • Videohub a E15

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.