Špatné zprávy z Číny oslabují trhy, americká ropa klesla pod 40 dolarů

Ropná plošina v USA

Ropná plošina v USA Zdroj: ctk/AP

Světové ceny ropy sestoupily na nová minima za téměř šest a půl roku, přičemž americká lehká ropa WTI klesla poprvé od března 2009 pod hranici 40 dolarů za barel. Ropný trh spolu s dalšími globálními finančními trhy oslabily špatné zprávy z čínského zpracovatelského průmyslu. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje už osmý týden za sebou, což je její nejdelší pokles od roku 1986.

WTI kolem 19:10 středoevropského času oslabila o 1,32 dolaru na rovných 40 dolarů za barel a předtím spadla na 39,86 dolaru. Severomořská ropa Brent ztrácela 1,50 dolaru na 45,13 dolaru a sestoupila poprvé pod letošní lednové minimum. WTI za týden ztrácí asi šest procent a Brent proti minulému pátku odepsal osm procent. Ceny ropy od června klesly zhruba o třetinu. Dolů je sráží rostoucí převis nabídky nad poptávkou a rekordně vysoká úroveň zásob.

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za šest a půl roku, zejména kvůli slabé domácí poptávce a exportu. Údaje zesílily obavy z poklesu spotřeby ropy na předním trhu světa a zrychlily propad světových akciových a komoditních trhů.

Ceny ropy WTI za poslední 2 roky:

Večer ropný trh dál oslabily údaje, podle nichž počet využívaných vrtných souprav v USA se za poslední týden zvýšil pátý týden po sobě. Nárůst počtu nových vrtů ukazuje, že americká produkce břidlicové ropy nereaguje na propad světových cen tak, jak se očekávalo.

„Trh se zasekl v neochabujícím sestupném trendu,“ řekl agentuře Reuters Robin Bieber z londýnské makléřské firmy PVM Oil Associates. „Ceny tlačí dolů neustále vysoké dodávky spolu s růstem zásob v USA a rekordní těžbou OPEC. Navíc roste strach ze zpomalování růstu v Číně,“ uvedl Michael Poulsen z firmy Global Risk Management.

Na přelomu let 1985 a 1986 ceny ropy během pěti měsíců klesly ze zhruba 30 dolarů na deset dolarů za barel. Tehdy, podobně jako nyní, ropný kartel OPEC zvýšil těžbu, aby získal zpět podíl na trhu po silném růstu dodávek ze zemí mimo organizaci.