Stellantisu se při debutu daří, akcie společného podniku Fiat Chrysleru a PSA prudce vzrostly

Fiat Chrysler a PSA vytvořily svým spojením čtvrtou největší automobilku na světě.

Fiat Chrysler a PSA vytvořily svým spojením čtvrtou největší automobilku na světě. Zdroj: profimedia

Akcie společnosti Stellantis, která vznikla spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA, při svém debutu na burzách výrazně posílily. Během dopoledního obchodování přidávaly na akciovém trhu v Miláně více než 7,5 procenta.

Automobilky FCA a PSA spojení oficiálně dokončily v sobotu. Sloučená skupina je čtvrtým největším výrobcem aut na světě. S akciemi Stellantisu se začalo obchodovat na burzách v Miláně a v Paříži, v úterý firma vstoupí také na newyorskou burzu, uvedla agentura Reuters.

Výkonný ředitel společnosti Carlos Tavares oznámil, že fúze v příštích letech díky předpokládanému snížení nákladů zhodnotí majetek akcionářů o 25 miliard eur (655 miliard korun). Automobilky už dříve upozornily, že sloučená skupina bude schopna zredukovat náklady o více než pět miliard eur ročně, aniž by musela uzavírat továrny.

Analytička Monica Bosiová ze společnosti Intesa Sanpaolo předpověděla, že trh začne předpokládané úspory do cen akcií Stellantisu započítávat až v okamžiku, kdy se projeví, tedy od druhé poloviny letošního roku. Upozornila, že i bez ohledu na předpokládané úspory považuje akcie Stellantisu podle všech ukazatelů za podhodnocené ve srovnání s většinou přímých konkurentů.

Roční produkce skupiny Stellantis by se měla pohybovat kolem osmi milionů aut, tržby podle propočtů přesáhnou 165 miliard eur. Fúze přivedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.