Technologické akcie zažívají boom podobný bublině v roce 2000

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Wall Street zažívá nejsilnější hlad po burzovních nováčcích z technologické branže za poslední léta. Od ledna do konce dubna nalili investoři do firem nově přicházejících na trh bezmála deset miliard dolarů. 

Podle dat agentury Dealogic jee to největší sázka na sektor jedniček a nul od nechvalně známé investiční horečky dotcom v roce 2000. Tehdy dokázali technologičtí byznysmeni získat od investorů takřka 25 miliard dolarů za rok. Tak silný příliv kapitálu už se neopakoval.

Hlad po technologiích u investorů roste spolu s akciovými výnosy. Burziáni letos sázkou na nově příchozí tituly z oboru získali v průměru 23 procent, zbytek trhu naopak od ledna takřka půl procenta ztratil.

„Technologičtí investoři hledají další příležitosti ve firmách, které očekávají bouřlivý růst tržeb,“ uvádí analytik brokerské firmy BH Securities Martin Vlček s tím, že tradiční technologičtí giganti jako Facebook, Alphabet nebo Amazon procházejí nepříznivým obdobím a jejich investoři propadli názoru, že růst akcií naráží na své limity.

Před měsícem tak například nové akcie hudební streamovací služby Spotify umožnily investorům čtrnáctiprocentní růst. Poslední dubnový pátek uvedená akcie firmy DocuSign nabízející pokročilé technologie elektronických podpisů zase stihla během čtyř obchodních dnů podražit o pět procent.

„Raní investoři do start-upů namlsaní obdobnými úspěchy se tak stále naléhavěji obávají, že propásnou nejlepší příležitost k upsání akcií,“ dodává ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Od počátku roku přitom uvedlo své akcie na burzu sedmnáct technologických firem, což znamená třetí nejsilnější rok od konce milénia.

Majitele firem letos žene na trh obava, že růst úrokových sazeb v zámoří může během několika let zařídit americkou recesi, takže úpis akcií za dobrou cenu je nejvhodnější čas právě nyní. „Situace může u některých titulů připomínat spekulativní dobu dot.com bubliny,“ soudí Vlček. Dnes ale firmy vstupují na burzu v pozdější fázi cyklu s již zavedeným a funkčním byznysem.

Objem kapitálu, který získaly technologické firmy (v miliardách dolarů)Pramen: DealogicPramen: Dealogic|E15