Téměř polovina českých investorů se bojí bubliny na trzích. V průzkumu tipovali, kdy praskne

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street

Známé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street Zdroj: profimedia

Silně přemrštěných cen akcií na světových burzách se obávají nejen známí investoři jako je Brit Jeremy Grantham. Obavy z nafukování bubliny vyjádřila v průzkumu pro brokerskou platformu eToro téměř polovina českých drobných investorů.

„Z pohledu různých ukazatelů je akciový trh dražší než v roce 2000,“ prohlásil Grantham v rozhovoru pro agenturu Reuters. Zakladatel investiční firmy GMO proslul pesimistickými prognózami. Právě na přelomu tisíciletí přitom nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě vrcholila bublina tažená hlavně akciovými tituly z technologického sektoru.

Podobného názoru jako Grantham, jenž měl na mysli zejména americké akcie, je i řada tuzemských retailových investorů. „Obavy z vytváření bubliny projevilo 46 procent českých respondentů,“ uvádí se v průzkumu, který si u londýnské agentury Opinium objednala investiční platforma eToro. Mimochodem broker se před týdnem stal sponzorem fotbalové Slavie. 

Průzkumu, který se kromě Česka konal v dalších jedenácti zemích včetně Spojených států a Velké Británie, se zúčastnilo šest tisíc lidí, nejen klientů společnosti eToro. Do šetření byli zahrnuti lidé, kteří vlastní alespoň jeden investiční produkt, ať už akcie, dluhopisy či podíly ve fondech.

Na rekordních hodnotách se teď nacházejí hlavní burzovní indexy nejen v USA, ale i v Evropě. Na historických maximech je také celosvětový index MSCI. Nejen podle Granthama, ale i některých jiných investorů a stratégů jsou akcie z hlediska různých ukazatelů, například poměru cen k ziskům nebo tržbám, velmi předražené.

Zatímco Grantham v rozhovoru pro Reuters předpověděl, že bublina splaskne nejspíše už letos na podzim, tuzemští drobní investoři jsou optimističtější. Jen menšina, konkrétně třicet procent, se domnívá, že nastane výraznější propad cen akcií. 

Připomeňte si pět investičních hitů letošního roku:

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021 • Videohub

Naopak třicet procent respondentů odpovědělo, že silný propad kurzů akcií je nepravděpodobný. Postoj někde mezi zaujalo 32 procent dotázaných.

„Jde o zřejmě nejjasnější signál, že běžní investoři věří, že trhy jsou předražené. Avšak jak nám ukazuje historie, to nezbytně neznamená, že je pád burz na obzoru,“ uvedl stratég firmy eToro Ben Laidler.

Průzkum rovněž odhalil, že nejvíce dotázaných českých retailových investorů vlastní akcie, a to 68 procent. Následovaly kryptoměny (37 procent) a dluhopisy (34 procent). V případě mladší generace mezi 18 až 34 lety činilo zastoupení kryptoaktiv dokonce 59 procent. S přibývajícím věkem podíl klesal.