Teslamánie. Muskova automobilka staví teorii akciových trhů na hlavu

Tesla Model X.

Tesla Model X. Zdroj: ČTK

Nabíjecí stanice Tesly.
Nabíjecí stanice Tesly.
Elektromobily v Norsku poprvé tvořily většinu prodaných nových vozů
Model Y a Elon Musk
5
Fotogalerie

Bitcoin na čtyřech kolech? Tesla. Její akcie jsou nyní překoupenější než nejznámější kryptoměna na svém vrcholu v roce 2017. Nadhodnocená. Šílenost. Všichni velcí investoři se bojí, že jim něco utíká. To je jen pár hodnocení akciových analytiků z Česka i ze světa. V úterý akcie výrobce elektromobilů přidávaly znovu pětinu své hodnoty, čímž opakovaly pondělní vývoj.  

Analytici se předhánějí v kreativitě toho, kdo jak upozorní na jednu zřejmou věc. Fundament akcií společnosti Tesla může těžko hnát jejich cenu tak vysoko. Investorský optimismus by se měl zklidnit, radí mnozí.

Jenže křivka ceny titulu na newyorské burze NASDAQ si z toho pranic nedělá. V pondělí + 19,9 procenta, v úterý v průběhu obchodování znovu až dokonce více než + 20 procent. Nakonec uzavřely oproti předešlému dni úterní obchodování o 14 procent výš. 

Vývoj akcií TeslyVývoj akcií Tesly|E15.cz

Česká investiční společnost Conseq „protažením“ Tesly modelem diskontovaného cash flow a modelem reverzního diskontovaného cash flow ukazuje, že akcie elektromobilního projektu Elona Muska jsou „silně přestřelené“. „Dokládají to i další poměrové valuační ukazatele a také dodejme, že společnost byla za celý rok 2019 ve ztrátě,“ poznamenává investiční stratég Conseq Investment Management Michal Stupavský. Nedoporučoval by dlouhodobou fundamentální investici, ani takzvané shortování, tedy prodej se spekulací na pokles a následný případný nákup až při pádu ceny.

Tesla reportovala hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí jejího finančního roku minulý týden. Žádný velký skok a progres se nekonal. Růst akcií z poslední doby mohl snad potěšit ty, kteří by se báli vysokého zadlužení firmy, které by se mělo snížit. Nepřekvapila ani produktová strategie značky, ani posuny ohledně baterií. 

A mnozí upozorňují i na konkurenci. Při nedávno skončeném Super Bowlu si slot pro reklamu na svůj elektromobil objednaly čtyři tradiční automobilky.

„Nemohu tomu, co se s akcií nyní děje, uvěřit, je to šílené,“ uvedl pro americkou televizní stanici CNBC analytik společnosti Roth Capital Craig Irwin. Průměr odhadů dvanáctiměsíční cílové ceny analytiků z ledna byl podle společnosti FactSet 493 dolarů. Realita je ale už nyní na dvojnásobku.

Podle Irwina jde o efekt toho, že velcí institucionální investoři typu velkých bank a fondů mají pocit, že u toho nemohou chybět. „Je to strach, že u toho nebudu. Taková je teď na Wall Street atmosféra,“ líčí Irwin a dodává, že svou roli ve vyhánění ceny hrají do jisté míry i „shortaři“, kteří čekají, že musí přijít korekce.

Kde se to zastaví? Teoreticky nemusí nikde. Psychologický tlak a očekávání poklesu může lákat investory, stále nové a nové, a ti, kdo budou prodávat, tak pořád za vyšší cenu, která jim stále bude dávat smysl.  

V hodnocení zvláštní situace kolem akcií Tesly se objevila ještě jedna zajímavá paralela a souvislost. Podle Gordona Johnsona z GLJ Research citovaného agenturou Bloomberg je Tesla nyní podle ukazatele 14denního indexu relativní síly RSI překoupenější než bitcoin v roce 2017, kdy se prodával na hranici svého historického maxima blízko hladiny 20 tisíc dolarů za virtuální minci.

Pokud je index RSI nad 70, značí to, že aktivum je překoupeno. Tesla byla v úterý večer středoevropského času blízko maximální možné hodnoty 100.