Trump rozkolísal akciové trhy, ty se ale překvapivě rychle zotavily

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
18
Fotogalerie

Americké akcie se po mohutných propadech na termínových trzích zklidnily a dnešní obchodování zahájily mírným růstem. Trhy tak překvapivě reagovaly na volební vítězství republikána Donalda Trumpa. Hlavní americké indexy tak neztratily nic ze zisků, které zaznamenaly počátkem týdne, kdy investoři všeobecně sázeli na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Dow Jonesův index zahájil obchodování kolísáním kolem úterních závěrečných hodnot a v jednu chvíli získával až 0,4 procenta; kolem 17:00 SEČ pak nejsledovanější ukazatel trhu přidával 0,15 procenta. V prvních dvou dnech týdne v nadějích na úspěch Clintonové indexy prudce oživily z devítidenní série ztrát a Dow Jones získal zhruba 2,5 procenta.

Noční zprávy o Trumpově nečekaném vítězství trhy výrazně rozkolísaly a termínové kontrakty na Dow Jonesův index v jednu chvíli ztrácely více než čtyři procenta. Napětí na finančních trzích pomohl zmírnit první Trumpův povolební projev. Nově zvolený prezident v něm vyzval Američany k jednotě a slíbil mimo jiné budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst.

Také evropské akcie odpoledne výrazně zmírnily počáteční ztráty a přecházely do kladných čísel; například index londýnské burzy FTSE 100 přidával asi 0,8 procenta a index DAX burzy ve Frankfurtu měl k dobru půl procenta. Trumpův úspěch v prezidentských volbách ale tvrdě zasáhl asijské akciové trhy, které už trend stabilizace nezastihl otevřené.

VŠE O VÍTĚZSTVÍ DONALDA TRUMPA ČTĚTE ZDE >>

Clintonová byla silnou favoritkou trhů, které v ní viděly záruku pokračování v dosavadním kurzu. Trumpovo vítězství měli investoři naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země. Nyní však analytici možné dopady Trumpova prezidentství na trhy intenzivně přehodnocují.

"Investoři se budou nyní pokoušet oddělit skutečné Trumpovy politické postoje od některých výstřednějších vyjádření z kampaně," řekl agentuře AP Michael Levy z investiční banky Barings.

Ke stabilizaci na Wall Street přispěl silný růst akcií farmaceutického sektoru, které v posledním roce ve strachu z politiky Clintonové na poli cen léků všeobecně slábly. Výrazný nárůst zaznamenává i finanční sektor, jemuž pomáhají naděje na zmírnění finanční regulace, která se po finanční krizi minulého desetiletí drakonicky zpřísnila.

"Realita je taková, že prezident nevládne všemu a že je tu i nadále vcelku rozdělený Kongres, v němž sice republikáni mají technicky kontrolu nad oběma komorami, není to ale nijak velká kontrola," řekl agentuře Reuters Jason Pride z investiční společnosti Glenmede. Kongres tak podle něj bude prezidentovi bránit v prosazování extrémnějších plánů.

Analytik: Akcioví spekulanti na vítězství Trumpa vydělali

Akcioví spekulanti na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách měli lepší úsudek než bookmakeři sázkových kanceláří. Dnešní a úterní vývoj na globálních akciových trzích napovídá, že velcí akcioví hráči na Trumpovi vydělali, řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.


Od úterního odpoledne bylo podle něj na derivátovém trhu patrné, že roste počet sázek na pokles trhů, spojovaný s vítězstvím Trumpa. Sázkové kanceláře přitom kurz na Trumpa tou dobou stanovili kolem 4:1 a na Clintonovou 1,25:1.

Nárůst indexů dnes dopoledne přisuzuje Bostl zavírání spekulativních pozic na pokles trhu. Po otevření amerického trhu očekává pozvolné výprodeje, které mohou trvat i několik týdnů, a to při nadprůměrných objemech. "Alespoň takto se prozatím tváří burzovní zákulisí. Trhu nepomůže ani zhoršující se globální situace a obecně zpomalující ekonomika," podotkl.