Trumpův politický neúspěch stlačil cenu dolaru

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Euro se vůči dolaru poprvé od loňského května vyšplhalo nad hranici 1,15 dolaru.

Dolar se dostal pod tlak poté, co snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit systém zdravotního pojištění bývalé hlavy státu Baracka Obamy utrpěla další úder. To vyvolalo obavy ohledně osudu plánovaných rozpočtových opatření na podporu hospodářského růstu.

Jednotná evropská měna dopoledne vystoupila až na 14měsíční maximum 1,1560 dolaru. Oproti pondělí si tak připisovala zhruba 0,7 procenta. Vůči koši šesti předních měn se dolar propadl na desetiměsíční minimum, napsala agentura Reuters.

Proti republikánskému návrhu na novou reformu amerického zdravotního systému se v pondělí postavili další dva senátoři. Trump tak prakticky ztratil šance na prosazení svého plánu v horní komoře Kongresu, přestože zrušení a náhrada Obamových změn byly jedním z jeho hlavních předvolebních slibů.

Vývoj kolem reformy zdravotnictví posiluje pochyby ohledně Trumpovy schopnosti prosadit plány na investice do infrastruktury a na snížení daní. „Pokud návrh (reformy zdravotnictví) neprojde, nebudou tu žádné peníze na daňové škrty,“ uvedl analytik Bart Wakabajaši ze společnosti State Street. „Realizace Trumpovy rozpočtové politiky bude obtížná,“ dodal.