Umělá inteligence a investorský kult ženou akcie Nvidie do nevídaných výšin

Akcie Nvidie strmě rostou

Akcie Nvidie strmě rostou Zdroj: Reuters

Akciový fenomén na pozadí kultu a synonymum pro agresivní nástup „umělé inteligence“ (AI) do globální ekonomiky. Těžko jinak popsat akcie společnosti Nvidia. Ty jsou momentálně suverénně nejdražší ve své historii, přičemž jen za uplynulý rok vydělaly investorům přesně 242 procent. Od počátku boomu AI na trzích si pak burziáni přišli na akciích Nvidia dokonce na pětinásobek.

Akcie americké firmy je na trhu luxusním zbožím, jediný dolar zisku firmy jsou investoři ochotni nakupovat za 72 dolarů. Tedy například osmkrát dráže než v případě ropné firmy Exxon. Akcie mnohými považovaná za trestuhodně předraženou vyvolává přirozeně vášnivé debaty o tom, zda nabídne další růst, anebo aktuálně představuje sofistikovanou past na investorské peníze.

„Příběh Nvidia vnímám dlouhodobě pozitivně a během letošního roku si vzhledem k pokračující silné poptávce po výpočetní kapacitě pro rozvoj umělé inteligence a faktu, že Nvidia je aktuálně snad jedinou firmou, kde má toto téma jednoznačný velký vliv na růst hospodaření, dokážu představit pokračující kladnou, klidně i dvoucifernou výkonnost,“ soudí analytik České spořitelny Jan Šafránek.

Nvidia je momentálně podle statistik CompaniesMarketCap šestou největší firmou světa s tržní hodnotou 1,35 bilionu dolarů, tedy v přepočtu bezmála 30,5 bilionu korun. To přibližně odpovídá třeba součtu pěti let ekonomického výstupu celé České republiky. Šílenství kolem akcie dává vzpomenout na obdobně silný kult kolem akcií firmy Tesla, který automobilka Elona Muska zažila před pár lety.

Nvidia představuje dominantního hráče na trhu pokročilých, takzvaně trojdimenzionálních grafických karet a souvisejícího softwaru. Její produkty mají klíčové využití v aplikacích spojených s umělou inteligencí, strojovým učením a virtuální realitou. Jako investičně klíčový zmiňuje tento trend pro letošní rok například jeden z nejvýznamnějších globálních správců aktiv, americký Black Rock.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!