Úpis polské JSW tlačil dolů akcie NWR v Praze

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: pse.cz

Akciový index PX na pražské burze v tomto týdnu ubral 0,92 procenta, když klesl na 1205,3 bodu. Nejvíce posilovala Telefónica, nejvíce se naopak propadly akcie NWR. V předchozím týdnu index PX posílil o 0,09 procenta.

„První astronomicky letní týden se nesl ve znamení jednání o řešení řecké otázky a komentáře šéfa americké centrální banky Fed o stavu a výhledu americké ekonomiky. Obě události znamenaly zvýšenou roztěkanost na trzích s prvotně prodejním směrem,“ komentoval vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvýrazněji klesaly akcie , za týden ztratily 5,1 procenta na 242 korun. „U titulu je patrný tlak ze zahraniční spojený s úpisem akcií polské JSW, klesající cenou uhlí a lehkou deziluzí nad začleněním do indexů FTSE, respektive dodatečnou nabídkou hlavního akcionáře BXR,“ popsal Vaníček.

s nárůstem o 2,8 procenta na 435,30 korun. Vaníček upozornil, že růst dokládá současnou náladu investorů a jejich přechod k akciím společností z méně rizikových odvětví, která nabízejí stabilnější dividendy a menší kolísaní kurzu. Takovou firmou Telefónica se svým 9,5procentním hrubým dividendovým výnosem bezpochyby je, uvedl analytik.

Příští týden bude podle Vaníčka, co se týče zpráv z domácí ekonomiky, spíše „slabšího rázu“. Trhy budou sledovat hlavně schvalování úsporných opatření v řeckém parlamentu, které je podmínkou pro další pomoc zadlužené zemi ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). „Situace bude i v příštím týdnu přinášet na trhy zvýšenou roztěkanost s tlakem na ceny aktiv,“ předpověděl Vaníček.