Větší než HDP Dánska. Výrobce léku na hubnutí Novo Nordisk se stává nejhodnotnější firmou Evropy

Přípravek Wegovy snižuje riziko infarktu a mrtvice u nediabetiků s nadváhou nebo obezitou o 20 procent ve srovnání s placebem.

Přípravek Wegovy snižuje riziko infarktu a mrtvice u nediabetiků s nadváhou nebo obezitou o 20 procent ve srovnání s placebem. Zdroj: profimedia.cz

Dánský Novo Nordisk, který přišel s léčivem podporujícím hubnutí, je na strmém vzestupu. Hodnota společnosti překročila velikost domácí ekonomiky a firma se pere o první příčku v žebříčku nejhodnotnějších firem Evropy s francouzským holdingem zaměřeným na luxusní zboží LVMH.

Novo Nordisk se specializuje na vývoj léků na cukrovku, obezitu, hemofilii a další chronická onemocnění. Je světovou jedničkou ve výrobě inzulínu a dalších léků na cukrovku a je jedním z největších výrobců růstových hormonů a léků na hubnutí.  

V roce 2008 se stala nejhodnotnější společností Dánska. Nyní Bloomberg informuje, že hodnota firmy je větší než celková hodnota všech společností z dánského akciového indexu OMX25 a činí více než 9,3 bilionu korun. Podle žebříčku je její tržní kapitalizace 424,25 miliardy dolarů, což znamená, že je těsně za francouzským holdingem LVMH v žebříčku největších firem v EU.

Akcie firmy vystřelily v posledních dnech o 17 procent po oznámení, že přípravek Wegovy snižuje riziko infarktu a mrtvice u nediabetiků s nadváhou nebo obezitou o 20 procent ve srovnání s placebem. Potvrdila to studie, o níž Novo Nordisk informuje.

Přípravky Ozempic a Wegovy od Novo Nordiks jsou nyní v mnoha zemích kvůli velkému růstu poptávky obtížně dostupné. Firma oznámila, že omezuje dodávky méně koncentrovaných variant léku Wegovy do USA, zároveň investuje do navýšení výrobních kapacit. Pro letošek očekává růst tržeb až o třetinu.

Mezitím konkurence jako Pfizer či Eli Lilly pracuje na vývoji podobných léků, čímž přiostří situaci na farmaceutickém trhu. Novo Nordisk doufá, že problém s dodavateli brzy vyřeší, aby mohli svůj produkt nabídnout co největšímu počtu zákazníků.