Investoři se zbavují akcií výrobců vakcín proti covidu. Dřívější miláčci burz na to doplácejí

Vakcína Comirnaty přinesla firmám Pfizer a BioNTech obrovský komerční úspěch. S ústupem pandemie však výrazně klesly tržby i zisky.

Vakcína Comirnaty přinesla firmám Pfizer a BioNTech obrovský komerční úspěch. S ústupem pandemie však výrazně klesly tržby i zisky. Zdroj: profimedia.cz

Během pandemie covidu-19 se firmy, které uvedly na trh nejpopulárnější vakcíny, těšily obrovskému zájmu investorů. Na toto období však nyní mohou jen vzpomínat. S ústupem koronaviru výrazně klesl zájem o vakcíny a s tím i příjmy. Doplácí na to i německá firma BioNTech, jejíž akcie se po zveřejnění výsledků hospodaření propadly v úvodu tohoto týdne o více než sedm procent.

Tržby společnosti BioNTech dosáhly ve druhém čtvrtletí letošního roku 1681399815milionů eur. Loni ve stejném období to bylo 3,2 miliardy. Číslo je výrazně horší, než analytici očekávali. A zatímco čistý zisk německé biotechnologické firmy přesáhl v loňském druhém kvartálu částku 1,6 miliardy eur, letos se hospodaření propadlo do 190milionové ztráty.

V reakci na to se kurz akcií propadl na americké burze Nasdaq, kde jsou cenné papíry zalistované, pod hranici 100 eur. Takto nízko byla cena naposledy na jaře roku 2021, kdy si investoři teprve začali uvědomovat, jak velký komerční potenciál vakcína Comirnaty má. Tu firma BioNTech uvedla na trh společně s americkým farmaceutickým molochem Pfizer. Firmy se o zisky z prodeje dělí.

Jsou však investoři, kteří firmě nadále věří. „BioNTech vydělala díky vakcíně obrovské množství peněz, přitekly do ní miliardy eur. Trh ale už žádné další velké příjmy z vakcíny neočekává a akcie se obchodují v podstatě za hodnotu hotovosti na účtech. Vidíme tam velmi zajímavý potenciál, protože BioNTech může mít podle nás časem v portfoliu více velkých produktů než jen vakcínu na covid, například právě v oblasti onkologie,“ řekl v nedávném rozhovoru pro e15 Martin Dienstbier, portfolio manažer investičního fondu Alethes. 

Jeho slova potvrdil sám finanční ředitel BioNTechu Jens Holstein. „Do druhé poloviny roku 2023 jsme vstoupili v silné finanční pozici, jsme na cestě k uvedení nové varianty vakcíny proti covidu-19 a v případě několika léků v oblasti onkologie a infekčních nemocí jsme ve fázi klinických testů s potenciálem jejich registrace,“ uvedl ve zprávě k výsledkům. Ke konci června měla firma na účtech přes 14 miliard eur.

Nadšení investorů vyprchalo i v případě zmíněné společnosti Pfizer, která využila své globální distribuce a pomohla BioNTechu dostat vakcínu Comirnaty na mezinárodní trhy. Její akcie se obchodují na newyorské burze okolo 36 dolarů. Jen za posledních dvanáct měsíců odepsaly téměř 30 procent své hodnoty. Také akcie Pfizeru jsou zpět na úrovních z jara 2021.

Kvůli nižším než očekávaným příjmům z prodeje vakcíny proti covidu připravuje vedení firmy opatření, která povedou ke snížení nákladů. Na rozdíl od BioNTechu se však může mnohem větší Pfizer opřít o širší portfolio produktů, a tak je hospodaření americké společnosti nadále ziskové. Jen ve druhém čtvrtletí činil čistý zisk 2,33 miliardy dolarů. Pravda, rok předtím to bylo díky vakcíně téměř deset miliard.

Ještě více se v posledním roce propadly na Nasdaqu cenné papíry rovněž americké firmy Moderna. Obchodují se okolo 101 dolarů, o více než 40 procent níž než loni v srpnu. Rovněž vakcína od Moderny patřila mezinárodně mezi nejrozšířenější.