Většina asijských trhů po výsledcích řeckého referenda klesla

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Většina asijských akciových trhů v reakci na výsledky řeckého referenda, které vyvolaly obavy o budoucnost Řecka v eurozóně, oslabila. Výjimkou byl čínský trh, který je částečně izolovaný od světových trhů kvůli omezením pro zahraniční investory.

Japonský akciový index Nikkei oslabil o 2,1 procenta na 20.212,21 bodu. Index hongkongské akciové burzy Hang Seng klesl o 4,4 procenta a index jihokorejských akcií Kospi se snížil o 2,3 procenta. Akcie na burzách v Austrálii a na Novém Zélandě ztratily 1,1 procenta.

Index čínských akcií Shanghai Composite však vzrostl o 2,4 procenta na 3775,91 bodu. Dopoledne šanghajský index stoupl o téměř osm procent díky opatřením představeným o víkendu, která mají zabránit dalšímu poklesu čínských akcií. Za předchozí tři týdny čínské akcie klesly o téměř 30 procent.

Řekové referendu jasnou většinou odmítli podmínky mezinárodních věřitelů k poskytnutí další pomoci. Eurozónu a Atény nyní čeká vyjednávání o nové dohodě a o další budoucnosti země v eurozóně. Podle některých analytiků i unijních představitelů bude možná Řecko přinuceno vzdát se eura.