Volkswagen se na burze propadl kvůli rozšíření vyšetřování v USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Akcie německé automobilky Volkswagen zahájily dnešní obchodování poklesem o pět procent. Může za to rozšíření vyšetřování emisního skandálu ve Spojených státech také na luxusní vozy Porsche a Audi.

Americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) v pondělí oznámil, že rozšířil vyšetřování Volkswagenu kvůli skandálu s měřením emisí na automobily z modelových let 2014 až 2016 s šestiválcovými naftovými motory o objemu tři litry. Tyto motory se používají převážně ve větších, dražších modelech, včetně luxusních vozů Porsche a Audi.

Volkswagen už dříve přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval do aut se čtyřválcovými naftovými motory s objemem až dva litry. Použití softwaru také v třílitrových motorech ale odmítá.

Emisní skandál Volkswagenu vypukl 18. září. Automobilka přiznala, že software umožňující manipulace při měření emisí instalovala do 11 milionů vozů po celém světě. Akcie automobilky od té doby ztratily více než čtvrtinu své hodnoty.Ztráty Volkswagenu a také britské banky Standard Chartered stáhly dolů celý evropský trh. Panevropský index FTSEurofirst a index akcií v eurozóně Euro STOXX 50 po zahájení obchodování ztrácely 0,2 procenta, napsala agentura Reuters.