Vrátí se Řecko k drachmě? Staronovou měnu nemá na čem tisknout

řecký ministr financí Janis Varufakis

řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/AP

Řecko není schopné tisknout drachmy, protože v minulosti nechalo zničit všechny své tiskové desky, uvedl řecký ministr financí Janis Varufakis. Taková otázka je podle něj v každém případě zbytečná, protože země si "ze všech sil" přeje zůstat v eurozóně.

„Nemáme kapacity“ tisknout drachmy, uvedl Varufakis ve vysílání australské rozhlasové stanice ABC. V roce 2000, tedy rok předtím, než země vstoupila do eurozóny, „bylo jedním z opatření, která jsme přijali, zbavit se všech našich lisů“.

„Rozhodně ze všech sil chceme zůstat v eurozóně, i když její institucionální rámec kritizujeme,“ uvedl podle agentury AFP Varufakis v amerických médiích.

Podle britského listu The Telegraph se nyní obecně předpokládá, že kdyby řecká vláda chtěla začít opět tisknout drachmu, obrátila by se na britskou tiskárnu cenin De La Rue, která je největším nevládním výrobcem bankovek na světě. Mluvčí tiskárny, která tiskne národní měny pro zhruba 150 zemí světa, ale tento týden v pondělí odmítl věc komentovat.

Podle britského listu nepatří tisk měny mezi jednoduché procesy. Je třeba objednat papír či dohlédnout na bezpečné dodání bankovek. Než se smlouva na tištění měny začne realizovat, trvá to údajně zhruba šest měsíců.