Vydavatel Eda Sheerana či Madonny oprašuje plán vstupu na burzu. Warner Music si půjde pro miliardy

Koncert Eda Sheerana v roce 2019 v Letňanech

Koncert Eda Sheerana v roce 2019 v Letňanech Zdroj: Tonda Tran

Burza Nasdaq
Metallica při koncertu v letňanech v Letňanech.
Madonna si svou kariéru postavila na provokaci
4
Fotogalerie

Společnost Warner Music Group, která je třetí největší nahrávací společností na světě, se vrátila k plánu na primární veřejnou nabídku (IPO) akcií, kterou kvůli koronaviru v březnu odložila. Společnost očekává, že při debutu na trhu Nasdaq získá zhruba 1,82 miliardy dolaru (asi 45 miliard korun). Tržní hodnota firmy by tak dosáhla asi 13 miliard dolarů, píše Reuters.

Firma plánuje nabídnou k prodeji 70 milionů akcií. Cena se má pohybovat v rozmezí 23 až 26 dolarů za akcii.

Zdravotní krize vyvolaná nemocí COVID-19 v posledních dvou měsících otřásla globálními kapitálovými trhy a primární nabídky akcií zastavila. V lednu investiční skupina Carlyle Group odložila primární nabídku akcií německé chemické skupiny Atotech v USA.

Plány vstoupit na burzu odložily také například firmy Cole Haan a 58 Home. Situace se však pomalu začíná měnit a minulý týden americké stránky pro porovnání pojistných smluv SelectQuote získaly z prodeje akcií 360 milionů dolarů.

Ve svém druhém fiskálním čtvrtletí, což je do konce března, vykázala společnost Warner Music čistou ztrátu 74 milionů dolarů ve srovnání se ziskem 67 milionů dolarů o rok dříve. Warner Music je podle podílu na trhu třetí největší nahrávací společností na světě za Universal Music Group a Sony Music Entertainment. Mezi umělce, kteří u ní vydávají, patří například Ed Sheeran, Bruno Mars, Madonna či Metallica.

Majitelem Warner Music je investiční skupina Access Industries miliardáře Lena Blavatnika. Ta koupila Warner v roce 2011 zhruba za 3,3 miliardy dolarů. Pozice nahrávacích společností se od té doby výrazně zlepšila díky nárůstu předplatitelských služeb, jako je Spotify nebo Apple Music, které jim pomohly vykompenzovat ztráty způsobené pirátstvím.