Výprodej akcií v Evropě po přestávce pokračuje

Akcie

Akcie

Zastavení propadu akciových trhů v Evropě po oznámení, že Evropská centrální banka (ECB) bude odkupovat španělské a italské dluhopisy, mělo jen krátkého trvání a po chvilce pokračovaly v oslabování.

Po sobotním snížení amerického dluhového ratingu agenturou Standard & Poor’s o jeden stupeň na hodnotu AA+ následoval po víkendovém otevření výprodej na asijských trzích, které podle indexu FTSE All-World index oslabily o 2,5 procenta. Evropské indexy otevřely v červených číslech, londýnský index FTSE 100 oslabuje o 1,6 procenta na 5161 bodů a celoevropský index FTSE Eurofirst 300 ztrácí shodně 1,6 procenta a padá na 959 bodů.

Analytici ale mírní obavy. „Toto snížení amerického ratingu nebylo úplně nečekané a investoři se na to mohli připravit,“ uvedl pro Bloomberg David Miller z Cheviot Asset Management, který připouští, že další snižování úvěrového ratingu Spojených států může následovat. „FED již vydal oznámení, že americké dluhopisy budou nadále přijímány jako kolaterál. Ačkoliv se tedy nečeká posílení trhů, nějaký nezadržitelný pád není na programu,“ dodal Miller.

Navzdory snížení ratingu amerického dluhu spadly nepatrně i výnosy desetiletých amerických vládních bondů o osm bazických bodů na 2,48 procenta, protože downgrade nic nezměnil na nahlížení investorů na americké obligace jako na takzvaný bezpečný přístav v době nejistoty.

ECB po víkendových konferenčních hovorech ujistila, že bude nakupovat španělské a italské dluhopisy, aby udržela jejich výnos pod kontrolou. Země však nedostanou podporu na dluhopisových trzích zadarmo, ECB stanovila italské vládě několik podmínek, které musí Řím splnit výměnou za nákup dluhopisů. Země bude muset urychlit reformy a zaměřit se na privatizaci.

Londýnský index FTSE 100 v posledních pěti letech:Londýnský index FTSE 100Londýnský index FTSE 100|E15

Futures kontrakty na americký index S&P 500 jsou celý den velmi volatilní, nicméně zatím naznačují otevření newyorkského trhu 2,5 procenta pod páteční uzavírací cenou. Zlato dopoledne dosáhlo na nový rekord na 1715 dolarech za trojskou unci, nyní se obchoduje za 1709 dolarů.