Warren Buffett nakoupil akcie za 3,62 miliardy dolarů

Také Warren Buffett prodělal na pádu akcií v minulém týdnu.

Také Warren Buffett prodělal na pádu akcií v minulém týdnu. Zdroj: wikimedia.org

Investiční společnost Warrena Buffetta Berkshire Hathaway, která minulý týden přišla ve svých třech největších firmách o 1,6 miliardy dolarů, přiznala největší nákupy akcií za poslední tři roky. Berkshire Hathaway nakoupila ve druhém čtvrtletí akcie za 3,62 miliardy dolarů, nejvíce od předkrizového třetího kvartálu roku 2008, kdy utratila 3,92 miliardy.

Údaje vyplývají z materiálů, které společnost musí poskytovat americkým regulátorům. Nákupy akcií tak předčily nákupy dluhopisů poprvé od roku 2009. Buffett, kterému bude na konci srpna 81, obrátil svou pozornost na akcie, protože jeho společnost hromadila stále více a více hotovosti a úrokové sazby zůstávaly na rekordních minimech. Zdá se však, že investor přezdívaný - pro své schopnosti předvídat vývoj - věštec z Omahy, nenačasoval nákup akcií vůbec dobře.

Minulý týden jeho akciové portfolio, které na konci června čítalo 67,6 miliardy dolarů, zažilo pořádné zemětřesení, jelikož akciové trhy po celém světě panicky padaly z obav o vývoj amerického hospodářství a šíření dluhové nákazy v Evropě. „Prostě už tu hotovost musel někam vložit, to že to nenačasoval nejlépe je jiná věc,“ uvedl pro Bloomberg Tom Lewandowsi ze společnosti Edward Jones & Co., který poznamenal, že Buffett může nyní teprve začít nakupovat, protože období paniky a padajících trhů je přesně to, co potřebuje.

Největší investici má Berkshire v akciích Coca-Coly, které minulý týden oslabily o 1,8 procenta a Buffet tak rázem přišel o 248 milionů dolarů. Druhou největší investicí je podíl v bance Wells Fargo, jejíž akcie minulý týden oslabily téměř o deset procent a Berkshire přišla o 935 milionů dolarů. Akcie vydavatele karet American Express, třetí nejdůlěžitejší investice, minulý týden ztratily 5,7 procenta, což Buffettovu společnost stálo 429 milionů dolarů.