Zkrachoval největší český e-shop s kuchyňským vybavením

Insolvenční návrh sám na sebe podal e-shop Kulina.cz, jednička v on-line prodeji potřeb pro vaření a stolování. (ilustrační foto)

Insolvenční návrh sám na sebe podal e-shop Kulina.cz, jednička v on-line prodeji potřeb pro vaření a stolování. (ilustrační foto) Zdroj: istock.com

Zhruba polovinu dluhu e-shopu Kulina drží banky. Silné postavení má Moneta Money Bank.
2
Fotogalerie

Česko zažívá pád dalšího velkého internetového obchodu. Insolvenční návrh sám na sebe podal e-shop Kulina.cz, jednička v on-line prodeji potřeb pro vaření a stolování. Firma podnikatele Zbyška Pertlíčka není schopná splácet dluhy.

Celkově má závazky převyšující 332 milionů korun. Společnost jedná o převzetí s investory, mimo jiné se skupinou Mall Group. „Dlužník je v současné době v takové situaci, že není schopen průběžně své závazky hradit,“ uvedla společnost Kulina v insolvenčním návrhu. Z celkové výše dluhu je zhruba 42 milionů po lhůtě splatnosti více jak 30 dnů. Přes 19 milionů mělo být splaceno před více než třemi měsíci.

Zhruba polovinu dluhu e-shopu Kulina drží banky. Silné postavení má Moneta Money Bank. Té Kulina.cz dluží skoro 52 milionů korun. Banka má zástavní právo na podíl ve firmě. Dalšími bankovními věřiteli e-shopu jsou ČSOB, Česká spořitelna, Oberbank Leasing a Unicredit Bank.

Bankovní věřitelé e-shopu Kupina.czBankovní věřitelé e-shopu Kupina.cz|E15

Firmě zlomily vaz náklady na expanzi do Polska, Maďarska a na Slovensko, vysoké mzdové náklady a pronájem skladů a kanceláří.

„Většina e-shopů investuje do získávání podílu na trhu a zisk je pro ně zatím vedlejší. To vytváří velká rizika z hlediska cash-flow a řízení lidských zdrojů,“ řekl Jan Vetyška, ředitel Asociace pro elektronickou komerci.

K tomu se podle insolvenčního návrhu přidal pokles tržeb. Jediný dostupný údaj o jejich výši je z konce roku 2017. Tehdy firma utržila 352 milionů korun.

Kulina.cz sází na to, že se provoz e-shopu podaří zachovat. Proto navrhuje řešit úpadek reorganizací. Při ní by došlo k prodeji e-shopu a získané peníze by pak posloužily k úhradě závazků. Účetní hodnota majetku firma byla na konci února 62 milionů korun.

V insolvenčním návrhu společnost uvádí, že v současnosti má tři zájemce o majetkový vstup. Mimo jiné to má být Mall Group, druhý největší hráč v tuzemské e-commerce.

„Veškeré aktivity komentujeme vždy až po skutečném uzavření spolupráce. Obecně patří rozšiřování produktového portfolia mezi naše strategické cíle, ale možností jak toho dosáhnout je celá řada,“ sdělila mluvčí Mall Group Táňa Lálová. 

Vše navíc ještě bude záviset na průběhu insolvenčního řízení. „O povolení reorganizace rozhoduje soud. Klíčové je však schválení reorganizačního plánu, který soudu předkládá dlužník ve lhůtě 120 dnů od rozhodnutí o povolení reorganizace,“ uvedl právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal.

Reorganizační plán obsahuje kromě jiného rozdělení věřitelů do skupin. Samostatnou skupinu tvoří například zajištění věřitelé. Plán podle advokáta rovněž určí, do jaké výše budou uspokojeny pohledávky věřitelů v jednotlivých skupinách a způsob provedení reorganizace.

Před schválením plánu soudem o něm rozhodují věřitelé podle skupin. S reorganizačním plánem musí souhlasit všechny skupiny věřitelů. Bez souhlasu zajištěných věřitelů tedy schválen nebude.

Úpadek e-shopu Kulina.cz je další velkou insolvencí v e-commerce během krátké doby. V lednu požádal o ochranu před věřiteli největší on-line prodejce oblečení Zoot. Předloni skončila jednička v internetovém prodeji nábytku MT-nábytek. V roce 2016 po zásahu finanční správy a policie kvůli podezření z daňových úniků zbankrotoval velký e-shop s elektronikou LevneElektro.cz.

Největší insolvence e-shopů v České republice.Největší insolvence e-shopů v České republice.|E15