Wrestling letos investorům vynáší. Na akcie sází i velký britský investiční fond

Zápasnická zábava WWE investorům vynáší

Zápasnická zábava WWE investorům vynáší Zdroj: profimedia.cz

Pohled na křivky akciových indexů a cen akcií letos není příliš radostný. Najdou se však tituly, které jdou proti trendu a investorům vydělávají. Jedním z nich je firma, kterou ovládá přítel bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Od začátku roku vzrostl kurz akcií společnosti World Wrestling Entertainment díky rekordním výsledkům hospodaření o 35 procent a je tak nejvýše od podzimu 2019. Tržní hodnota firmy se vyšplhala na pět miliard dolarů. Pro srovnání, hlavní americký burzovní index S&P 500 letos odepsal pětinu své hodnoty.

Firma je organizátorem nejen ve Spojených státech populárních fingovaných zápasů. V síni slávy této profesionální wrestlingové asociace naleznete mimo jiné i Donalda Trumpa, který se jednoho ze zápasů v roce 2007 sám zúčastnil. Tehdy se v „bitvě miliardářů“ vítězně utkal se šéfem WWE Vincem McMahonem.

Byznysmen McMahon společnost koupil v roce 1982 od svého otce a vybudoval z ní takřka monopolního hráče v oboru. Mimochodem, během Trumpovy éry v Bílém domě byla McMahonova manželka šéfkou federální Agentury pro drobné podniky. 

V minulosti patřili mezi hvězdy soutěže například Hulk Hogan či Jesse Ventura, na přelomu tisíciletí guvernér státu Minnesota. Hvězdným zápasníkem WWE býval také hollywoodský herec Dwayne Johnson alias The Rock.

Investoři oceňují pozitivní vývoj hospodaření. Tržby WWE za celý loňský rok dosáhly 1,1 miliardy dolarů a dostaly se tak nad úroveň předpandemického roku 2019. Zisk po zdanění byl 180 milionů dolarů, rovněž výš než před příchodem koronaviru. Vedle účetních zisků firma generuje i slušné objemy hotovosti, což jí umožňuje vracet akcionářům kapitál formou dividend a odkupu vlastních akcií. Příznivě se zatím vyvíjí i letošní rok.

Na loňské výsledky hospodaření měl pozitivní dopad ústup pandemie, což umožnilo opět natáčet přímé přenosy zápasů před zaplněnými tribunami. Právě diváci jsou vedle zápasníků důležitou součástí show, když pomáhají vytvářet atmosféru, která láká fanoušky k televizním obrazovkám.

Vyhledávaná zábava

I když nejde o sport v pravém slova smyslu, živé sportovní přenosy jsou nejen americkými diváky a mediálními firmami velmi vyhledávané. Právě z prodeje vysílacích práv pochází většina příjmů firmy, a nejde jen o přenosy v USA. Wrestling je populární také v Asii, například v Japonsku, Číně, Indii či v Indonésii, ve Velké Británii a rovněž na Blízkém východě, kupříkladu v Saúdské Arábii.

„Důležité bylo uzavření smlouvy o přenosech mezi WWE a streamingovou platformou Peacock, která je součástí americké telekomunikační skupiny Comcast,“ uvedl k vývoji ceny akcií ve svém červnovém komentáři Michael Lindsell, portfolio manažer fondu Lindsell Train Global Equity. Ve správě má aktiva v objemu šesti miliard liber, v přepočtu zhruba 173 miliard korun.

Pětiletý kontrakt s Peacockem podepsali partneři na začátku letošního roku. Jeho hodnota je jedna miliarda dolarů. „Díky tomu se počet předplatitelů, kteří mají přístup k obsahu WWE, zvýšil v USA z 1,1 na 3,5 milionu,“ dodal Lindsell.

Portfolio manažer zmínil také aktivity organizace WWE na sociálních sítích, což rovněž pomáhá zvyšovat popularitu wrestlingu. Britský fond, který drží například také akcie fotbalových klubu Juventus a Manchester United, patří mezi největší akcionáře WWE. Společnost však ovládá 76letý McMahon, jelikož drží většinu akcií třídy B, s nimiž je spojená větší hlasovací síla na valných hromadách. 

V posledních letech však začala WWE růst konkurence, i když pohled na výsledky hospodaření zatím nenaznačují, že by měla být pro McMahonovu WWE hrozbou. To se však může v budoucnu změnit.

V roce 2019 začala fungovat organizace All Elite Wrestling (zkráceně AEW), kterou založil podnikatel Tony Khan. S rozjezdem mu tehdy pomohly finance jeho otce, miliardáře Shahida Khana. Ten se ve sportu rovněž angažuje – vlastní klub amerického fotbalu Jacksonville Jaguars, který hraje NFL, a fotbalový klub Fulham FC z anglické Premier League.