Z tragického příběhu UniCredit je pohádka

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: profimedia.cz

Vlna optimismu, jež se na trhy rozlila v lednových týdnech, vynesla vzhůru italskou UniCredit. Ta od devátého ledna upisovala na trhu 7,5 miliardy eur, přičemž začátek byl tragický – jen po oznámení ceny úpisu klesly ceny akcií o čtyřicet procent, pak se dostaly až na třiadvacetileté minimum. Úpis skončil v pátek a o víkendu banka oznámila, že upsala 99,8 procenta nabídky akcií. Zbytek bude prodán v aukci zřejmě tento týden.

Upisovatelé emise se po odstartování úpisu báli, že se nepodaří celou nabídku na trhu umístit – čekalo se, že UniCredit čtvrtinu neprodá.

Od té doby ale cena akcií prudce stoupla, podle agentury Bloomberg se banka stala nejvýnosnějším titulem indexu Euro Stoxx 50 od 10. ledna s výnosem 67 procent. Lidé, kteří si koupili práva na začátku úpisu 9. ledna a v pátek 26. ledna je převedli na tržní cenu, vydělali 75 procent. „Byla to výborná příležitost, což někteří pochopili. Zpočátku to vypadalo, že to UniCredit převálcuje, ale nakonec to dopadlo dobře,“ uvedl Matthias Fankhauser z Clariden Leu.

Bance pomohlo, že se investoři začali pozitivněji dívat na Itálii, které politicky prospěl nástup technokrata Maria Montiho do premiérského křesla. Itálie minulý týden prodala pokladniční poukázky za jedenáct miliard eur s prudce sníženým výnosem.
UniCredit se po dokončení úpisu změní akcionářská báze. Podíl Libye bude podle předběžných informací naředěn na zhruba 3,5 procenta. Italský bankovní fond bude mít zhruba dvanáct procent kapitálu, pojišťovna Allianz zhruba pět procent.

Skupina italských podnikatelů, kteří začali akcie UniCredit skupovat po jejich prudkém propadu, získá také asi pět procent. Největším individuálním akcionářem bude investiční fond Aabar z Abú Dhabi.

UniCredit byla první bankou, která si šla na akciový trh pro peníze poté, co Evropský bankovní úřad nařídil finančním institucím navýšit kapitál do poloviny letošního roku.