Zadlužená Evergrande prodá část svého podílu v regionální bance. Fakticky jde o pomoc od vlády

Evergrande

Evergrande Zdroj: Profimedia.cz

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.
Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
6
Fotogalerie

Zadlužená čínská realitní skupina Evergrande Group, která má problémy se splácením svých závazků, prodá část svého podílu v regionální bance Shengjing Bank státnímu správci aktiv Shenyang Shengjing Finance Investment Group za 9,99 miliardy jüanů (33,7 miliardy korun). Evergrande má ve středu další termín splátky úroků dluhopisů zahraničním věřitelům, upozornila agentura Reuters.

Shengjing Bank je jedním z hlavních věřitelů Evergrande. Banka podle prohlášení pro burzu požaduje, aby byl veškerý čistý výnos z prodeje použit na úhradu dluhu, který u ní Evergrande má. To naznačuje, že Evergrande nebude moci použít finanční prostředky na jiné účely. Zřejmě tak opět nesplní své závazky vůči zahraničním věřitelům. Analytici upozorňují, že prodej akcií banky fakticky představuje finanční pomoc od vlády.

Evergrande má ve středu splatit zahraničním majitelům dluhopisů 47,5 milionu dolarů (přes jednu miliardu korun). Minulý týden firmě vypršel oficiální termín pro uhrazení úroků 83,5 milionu dolarů ze zahraničních dluhopisů. Celkové závazky společnosti Evergrande přesahují 300 miliard dolarů.

Evergrande se stala jednou z neproblémovějších firem v Číně a potácí se mezi chaotickým krachem s dalekosáhlými dopady, řízeným kolapsem nebo méně pravděpodobnou vyhlídkou na záchranu ze strany Pekingu. Investoři se obávají, že kolaps podniku by mohl těžce zasáhnout čínský finanční systém a že negativní dopady by se mohly rozšířit i do zbytku světa.

Evergrande prodá 1,75 miliardy akcií Shengjing Bank, což představuje 19,93 procenta kapitálu banky. Podíl Evergrande v bance po prodeji klesne na 14,75 procenta. Podíl Shengyang Shengjing naopak stoupne na 20,79 procenta a firma se stane největším akcionářem banky. Podle zprávy makléřské firmy CCB International si Evergrande půjčila od Shengjing Bank sedm miliard jüanů.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje také uvedla, že Peking pobízí státní firmy a státem podporované developery, aby koupili některá aktiva Evergrande.

Společnost Evergrande, dříve známá jako Hengda Group, založil v roce 1996 miliardář a podnikatel Chuej Kcha-jen. Ten je známý i pod jménem Sü Ťia-jin. Z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant, ale především za pomoci vypůjčených peněz. Podle internetových stránek Evergrande Real Estate firma v současnosti vlastní přes 1300 projektů ve více než 280 městech po celé Číně. Časopis Forbes vyčíslil osobní majetek Chueje na zhruba 11 miliard dolarů a firmu Evergrande zařadil mezi 500 největších firem světa, obsadila 122. příčku.

Skupina se věnuje i jiným aktivitám než výstavbě nemovitostí. Její podnikání zahrnuje výrobu elektrických aut, potravin a nápojů, vlastní také média a fotbalový klub.

Jaké jsou top investice roku 2021?

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub