Zahraniční obchod Česka vykázal schodek přes 18 miliard korun

Ropná plošina.

Ropná plošina. Zdroj: Profimedia.cz

Pracovník BP na těžební plošině Clair Ridge 1
2
Fotogalerie

Zahraniční obchod Česka vykázal v říjnu schodek 18,2 miliardy korun, meziročně tak byl výsledek o 49,4 miliardy horší. Bilanci negativně ovlivnil zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplynulo to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je v úterý zveřejnil na webu.

"Vyšší dovoz táhne celkovou obchodní bilanci za letošní rok stále blíže k červeným číslům. V říjnu, obdobně jako v září, skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím v minusu. Dovoz byl nepříznivě ovlivněn zejména meziročním růstem cen fosilních paliv, ale i zvyšováním zásob zemního plynu před zimou," uvedl k říjnové obchodní bilanci vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Vývoz zboží v říjnu meziročně klesl o 7,5 procenta na 331,6 miliardy korun, zatímco dovoz stoupl o 6,9 procenta na 349,8 miliardy korun. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský. V meziměsíčním srovnání po sezonním očištění se vývoz zvýšil o 2,7 procenta a dovoz o 2,3 procenta.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Průmysl v Česku

Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent. Znovu je důvodem zejména výroba automobilů a jejich dílů. Hodnota nových zakázek v průmyslu klesla o dvě procenta.

"Říjnové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné těm zářijovým. Ve většině průmyslových odvětví produkce rostla. Problémy s dodávkami komponentů ve výrobě automobilů se však začaly projevovat i v navazujících odvětvích, například výrobě pneumatik," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba automobilů se proti loňskému říjnu snížila o třetinu. Pohoršila si také produkce pryžových a plastových výrobků a o více než čtvrtinu slabší výsledky zaznamenalo rovněž zpracování dřeva.

Stavební výroba

Stavební výroba v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 3,7 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Růst odvětví táhlo pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, jehož produkce se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 7,1 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, proti tomu v říjnu meziročně klesla o 3,3 procenta. 

"Stavební produkce v říjnu meziročně i meziměsíčně vzrostla a tahounem růstu zůstalo pozemní stavitelství, které bylo loni v hlubokém útlumu v obou velikostních segmentech. Inženýrské stavby úroveň října minulého roku nepřekonaly, ale ve srovnání se zářím zaznamenaly po čtyřech měsících poklesů meziměsíční růst," uvedla dnes vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.