Zlato je v Česku investičním hitem. Zájem je i o další kovy

Zlaté cihly

Zlaté cihly Zdroj: profimedia.cz

V Česku roste zájem o nákup investičních drahých kovů, naprostou převahu mají nákupy zlata. Podle společnosti Swiss Gold letos Češi investovali do zlata téměř dvojnásobek proti loňsku. Rekordní prodej investičního zlata zaznamenává také společnost Safina, která patří mezi přední prodejce drahých kovů v Česku.

„V Česku již existují tisíce klientů, kteří si měsíčně pravidelně spoří tisíce korun do zlata. Za poslední čtyři roky počet investorů do zlata narostl o téměř tři sta procent a zaznamenali jsme obrovský nárůst především drobných střadatelů,“ uvedl ředitel Swiss Gold Václav Kuna. „Zájem o investiční kovy z pohledu posledních pěti let dramaticky narostl,“ potvrdil generální ředitel Safiny Tomáš Plachý.

Podle údajů Safiny se celkem v Česku za prvních deset měsíců roku prodalo 2500 až 3000 kilogramů investičního zlata. Podle Kuny nahrává zájmu o zlato také pokračující hospodářské oslabení a tlak na růst cen. „Zlato je vůči inflačním vlivům imunní, jeho cena naopak v dobách finanční krize znatelně stoupá. V poslední dekádě rostla cena zlata průměrně o 20,32 procenta ročně, za posledních pět let dokonce v průměru o 24,17 procenta ročně,“ uvedl ředitel Swiss Gold.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 letVývoj ceny zlata za posledních 5 letVývoj ceny zlata za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Zájem o zlato před Vánocemi vzrostl

Plachý podotkl, že investiční zlato se dobře prodává právě nyní. „Do určité míry to může být faktorem Vánoc, kde to může být vhodný dárek. Také to může být snahou o uplatnění volných peněžních prostředků na konci roku. A za třetí je to dáno světovými makroekonomickými informacemi, ať už je to takzvaný finanční útes ve Spojených státech nebo jsou to rekordně nízké úrokové sazby centrálních bank,“ řekl šéf Safiny.

Studie společnosti Heraeus Holding potvrzuje zvýšený zájem o zlato i u našich sousedů. O investici do žlutého kovu nyní uvažuje třetina Němců. List Financial Times dnes upozornil, že se v posledních týdnech nebývale zvyšuje poptávka po zlatých mincích i ve Spojených státech a Kanadě.

Ilustrační obrázekIlustrační obrázek

Česká mincovna registruje zájem nejen od nejbohatších

Jablonecká společnost Česká mincovna uvedla, že od září do listopadu prodala o 40 procent zlatých slitků a mincí více než za celé první pololetí. Zájemci o investice do zlata se přitom nerekrutují pouze z nejbohatší vrstvy obyvatelstva. Většina zákazníků si pořizuje cihličky do jedné troyské unce (31,1 gramu).

Zákazníci České mincovny nakupují zlaté slitky již od hmotnosti jednoho gramu, které se prodávají zhruba za 1500 korun. Tvoří asi pětinu prodaného zlata. Uncovou cihličku lze pořídit za něco málo přes 35 tisíc korun.

Prosazují se i další investiční kovy

Zájem je podle Plachého také o investice do dalších drahých kovů a například investičního stříbra prodala Safina hmotnostně více než zlata. „Investiční stříbro je ale výrazně levnější než zlato, takže zlato hraje absolutní prim z hlediska finančního objemu,“ uvedl Plachý. Menší zastoupení ostatních investičních kovů je podle něj dáno také tím, že investiční zlato jako jediné není ze zákona zatíženo daní z přidané hodnoty.

Vývoj ceny stříbra za posledních 5 letVývoj ceny stříbra za posledních 5 letVývoj ceny stříbra za posledních 5 let | vrba@mf.cz