Zlato ztrácí punc stability, výkyvy připomínají horskou dráhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zlato pomalu ztrácí svou pověst bezpečného přístavu pro investory. Drahý kov totiž za poslední tři dny zažil nejstrmější propad od roku 2008. Z rekordních výšin těsně nad 1900 dolary za troyskou unci během tří týdnů zlevnilo až na dnešní minimum 1523,72 dolaru. Podle analytiků ale není důvod k obavám.

Nyní se cena zlata pohybuje okolo 1600 dolarů za troyskou unci a byla i mnohem výše. Pohyb na burze v rámci jednoho dne tak vytvořil nový rekord, cena dosáhla rozptylu 128,40 dolaru.

Podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus mohou za současný pád investoři, kteří potřebují hotovost pro pokrytí ztrát z jiných investic. „Svoji roli hraje také navýšení marží pro obchodování se zlatem, ale zřejmě i to, že se blíží konec kvartálu a některé fondy si chtějí před jeho uzavřením vylepšit skóre,“ vysvětlil peo E15.cz s tím, že pokles je spíše dočasný.

Analytici přitom ještě před měsíce očekávali brzké překonání hranice 2000 dolarů za troyskou unci. „Na pokoření hranice 2000 dolarů nemusíme čekat do konce roku. Zvláště, pokud bereme v úvahu současnou špatnou náladu na trzích,“ uvedl na konci srpna analytik ČSOB Petr Báča.

 

Nad tehdejšími optimistickými odhady se podivil analytik Patria Finance David Marek. „Přišlo mi zvláštní, když se růst cen zlata odůvodňoval obavami z inflace, zatímco v USA i Evropě je větším rizikem deflace, prohloubí-li se finanční krize a vrátí recese. Proto se nedivím, že dochází k vystřízlivění a propadu ceny zlata,“ prohlásil dnes pro E15.cz.

Brzké pokoření dvoutisícové mety v srpnu předpověděl i analytik investiční společnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Upozornil ale, že zlato poté čeká krátkodobý pokles, který bude vhodným okamžikem pro případné investice. Zlato nezavrhuje ani Hatlapatka. „Předpokládám, že kolem 1500 dolarů za unci bude postupně opět lákat nové investory,“ uvedl.

Vývoj ceny zlata v posledních pěti letech:Vývoj cen zlata v posledních pěti letechVývoj cen zlata v posledních pěti letech | E15