Zmizení letadla poslalo akcie malajsijských aerolinek ke dnu

Záchranáři stále neobjevili zmizelé letadlo Malaysia Airlines

Záchranáři stále neobjevili zmizelé letadlo Malaysia Airlines Zdroj: ctk/ap

Páteční zmizení letadla Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě mělo na následek historický propad akcií malajsijského národního dopravce ke dnu. Spolu s nimi klesla i celá burza v Kuala Lumpur. Pátrání po Boeingu 777 je stále neúspěšné.

Akcie Malaysia Airlines spadly až o 20 procent, během pondělka se staly nejobchodovanějším titulem na burze v Kuala Lumpur. Akcie Malaysia Ariport Holdings, provozovatele letiště v Kuala Lumpur, klesly o 3,8 procenta. Aerolinky China Southern Airlines, které měly na zmizelém letu s malajsijským dopravcem dohodu o sdílení kódu, ztratily 3,1 procenta.

Pád akcií Malaysia Airlines zasáhl celou burzu v Kuala Lumpur. Její index FTSE Bursa Malaysia KLCI ztratil 0,6 procenta, malajský ringgit vůči dolaru oslabil také o 0,6 procenta.

Záchranáři z Malajsie a dalších zemí stupňují úsilí o nalezení letadla, které se pravděpodobně zřítilo do Thajského zálivu. Do akce se zapojily desítky lodí a letadel z deseti zemí. V něm letadlo vietnamské armády objevilo olejovou skvrnu, tu ale v oblasti mohla zanechat i proplouvající loď.

Asi 90 kilometrů od vietnamského ostrova Tho Chu Island pak záchranáři vyfotografovali podezřelý objekt na hladině, který by mohl být částí dveří nebo trupu ztraceného letounu. Malajsijský úřad pro civilní letectví ale dnes uvedl, že předmět nemuže být součástí ztraceného Boeingu. Mezitím ale dorazily další zprávy o nalezených troskách, záchranáři je nyní prověřují.

Akcie Malaysia Airlines v posledních pěti letechAkcie Malaysia Airlines v posledních pěti letechAkcie Malaysia Airlines v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Příčinu zmizení letadla zřejmě poodhalí až nález trosek, spekuluje se ale o tom, že by jí mohl být teroristický útok. Neméně dva cestující totiž podle Interpolu použili pasy, které byly dříve v Thajsku nahlášené jako kradené. Oba pasažéři s italským a rakouským pasem měli po sobě jdoucí čísla letenek, je tedy možné, že letenky byly zakoupeny najednou.

Podle zdroje agentury Reuters mezi vyšetřovateli se letoun pravděpodobně rozpadl během letu, což mívá za následek rozptýlení trosek na velké ploše, znesnadňující jejich nalezení. Zdroj dodal, že podobnou katastrofu mohla způsobit jak výbušnina, tak technická závada.