Zpracovatel kůží Karo Leather významně navýšil tržby. V listopadu otevře nový závod

Výrobní závod firmy Karo Leather v Boršově.

Výrobní závod firmy Karo Leather v Boršově. Zdroj: Karo Leather

Tržby zpracovatele kůží Karo Leather, který má akcie obchodované na trhu Start pražské burzy a v RM-Systému, se v prvním pololetí téměř zdvojnásobily. Výrazně k tomu přispěly rekordní prodeje kůží. Ty by ještě měly vzrůst po listopadovém otevření nového závodu v Brtnici.

Během prvního pololetí letošního roku realizovala skupina Karo rekordní prodejní objemy, kdy bylo prodáno celkem 634 tisíc metrů čtverečních kůží. Objemy tak meziročně vzrostly o téměř 64 procent. Poprvé v historii pak dosáhly průměrné měsíční prodeje více než 100 tisíc metrů čtverečních, konkrétně 105,7 tisíce. Konsolidované tržby se vyšplhaly na 192 milionů korun, což byl nárůst o 90 procent.

„Očekáváme, že nejpozději v roce 2026 budeme stabilně měsíčně prodávat přes 120 tisíc metrů čtverečních, a díky projektu v Brtnici s mnohonásobně vyšší marží,“ okomentoval objem prodejů Pavel Klvaňa, zakladatel a generální ředitel společnosti Karo Leather.

Společnost Karo v současnosti zpracovává kůže ve výrobním závodě v Boršově na Jihlavsku. K němu letos přibude továrna ve zmíněné Brtnici. I kvůli navýšení výrobních kapacit, a to i ve stávajícím podniku, firma loni prodala na pražské burze, konkrétně na trhu Start, nové akcie v hodnotě 132 milionů korun, přičemž veřejné nabídky se zúčastnil i fond státní Národní rozvojové banky. 

„Cílem našich současných aktivit je vytvoření silné a unikátní výrobní skupiny Karo, která bude schopna ve svém výrobním zázemí realizovat výkony přinášející provozní zisk EBITDA 250 milionů korun ročně,“ uvedl finanční ředitel Jakub Hemerka. Výrobní závod Karo Leather v Brtnici bude spuštěn již 16. listopadu 2023.

Odběrateli Karo Leather jsou v současnosti primárně nábytkářské firmy. Do budoucna se však chce zaměřit i na zákazníky z odvětví výroby obuvi, kteří dosud musejí kůže nakupovat hlavně v zahraničí.

Na trhu Start pražské burzy, který je určený pro získávání kapitálu menšími a středními podniky, se v závěru minulého týdne obchodovaly akcie Karo Leather za 168 korun. Za posledních dvanáct měsíců tak posílily přibližně o 13 procent. V porovnání se začátkem letošního roku je pak kurz vyšší o třetinu. Cenné papíry jsou zalistované na burze od podzimu 2019. Tržní hodnota firmy dosahuje 840 milionů korun.

Pro celý letošní rok firma očekává tržby ve výši 338 milionů korun. Provozní zisk EBITDA by se měl podle jarní prezentace pro investory blížit 50 milionům korun. 

Většinový 79procentní akciový podíl ve skupině drží tři největší akcionáři: zakladatel a generální ředitel Pavel Klvaňa, finanční ředitel Jakub Hemerka a investiční fond Czegg Ventures z finanční skupiny Starteepo finančníka Františka Bostla. Dalších 21 procent akcií připadá na drobné investory, podílové a penzijní fondy.

Do budoucna by firma chtěla přesunout své akcie ze Startu na jeden z regulovaných trhů pražské burzy. Kvůli tomu plánuje přechod na mezinárodní účetní standardy IFRS a také změnu účetní měny z českých korun na eura.