Karo Leather začne zpracovávat i kůže na boty. Tržby a provozní zisk se loni zvedly o třetinu

Nově budované výrobní kapacity firmy Karo Leather v Brtnici.

Nově budované výrobní kapacity firmy Karo Leather v Brtnici. Zdroj: Karo Leather

Zpracovatel kůží Karo Leather hodlá rozšířit svůj záběr. Zatímco dosud se společnost zaměřovala na dodávky pro zákazníky z odvětví nábytkářství, nyní plánuje, že naváže spolupráci také s obuvnickými firmami včetně českých. Tento krok bude možný díky navýšení kapacit, zejména dostavění nového závodu v Brtnici v letošním roce.

„To nám umožní kupovat surovinu bez konkrétní úpravy. Půjde o základní, chemicky stabilizovanou surovinu. A tím pádem se můžeme rozkročit do dalších oborů, tedy obuvnictví či automotive. Nyní děláme jen čistě nábytkářské usně,“ řekl E15 Jakub Hemerka, finanční ředitel a také jeden z akcionářů společnosti Karo Leather. 

Podle Hemerky se nyní seznamuje s děním v dalších oborech, aby si udělala představu o požadavcích potenciálních zákazníků. Zástupci firmy Karo se z toho důvodu již setkali i se zástupci výrobců obuvi včetně společností Vasky a Prabos. Čeští obuvníci v současnosti často musejí dovážet kůže ze zahraničí, například z Itálie. Důvod je ten, že tuzemští zpracovatelé kůží doplatili na změny (či se jim nedokázali přizpůsobit), které v české ekonomice proběhly v 90. letech. Mimo jiné se výroba bot z velké části přestěhovala do Asie a odpadl tak přirozený odbyt. 

„Zánikem zpracovatelů kůže v regionu se výrobní řetězec přetrhl,“ poznamenal Hemerka. Podle něj by vstup firmy Karo do odvětví umožnil českým obuvníkům mimo jiné lépe specifikovat požadavky na dodávané kůže.

„U zahraničních firem je to leckdy ,ber, nebo nech být‘. A není snadné jen tak najít jiného dodavatele, například pokud se zvýší cena. Je to prostě katalogový prodej,“ vysvětlil s tím, že Karo by obuvníkům nabídla i servis, tedy například řešení případných potíží s kůžemi. „Kůže je živý materiál. Není jedna kůže jako druhá a mohou se objevit nedokonalosti,“ řekl manažer.

Společnost Karo v současnosti zpracovává kůže ve výrobním závodě v Boršově na Jihlavsku. K němu letos přibude továrna ve zmíněné Brtnici. I kvůli navýšení výrobních kapacit, a to i ve stávajícím podniku, firma loni prodala na pražské burze, konkrétně na trhu Start, nové akcie v hodnotě 132 milionů korun, přičemž veřejné nabídky se zúčastnil i fond státní Národní rozvojové banky. 

Kurz akcií firmy se ve čtvrtek pohyboval na pražské burze okolo 175 korun, o přibližně 17 procent výš než před rokem. Při současné ceně akcií dosahuje tržní hodnota firmy přibližně 870 milionů korun. Podobně jako u jiných titulů na trhu Start, který je určený pro menší a střední podniky, jsou však objemy obchodů poměrně nízké. 

Svižný nárůst tržeb i provozního zisku

V loňském roce narostly tržby firmy Karo Leather podle v pátek oznámených čísel na 191 milionů korun a provozní zisk EBITDA činil 23 milionů. Pro porovnání – v roce 2021 to bylo 145 milionů, respektive necelých 18 milionů. V obou případech tak jde o téměř třetinový nárůst.

Vedení firmy očekává, že díky letošnímu spuštění závodu v Brtnici přesáhne EBITDA již v příštím roce hranici 100 milionů korun. Za zmínku stojí, že společnost je v současnosti čistý exportér, jehož příjmy jsou téměř ze 100 procent v eurech. 

„Skupina tak při budoucím přechodu na mezinárodní účetní standardy IFRS v souvislosti s plánovaným přechodem na jeden z regulovaných trhů pražské burzy hodlá uskutečnit i změnu účetní měny z CZK na EUR, aby reporting více odpovídal realitě,“ vyjádřil se finančník František Bostl, ředitel skupiny Starteepo. Její fond Czegg Ventures je největším akcionářem Kara.