Zprávy o těžbě v Iráku poslaly dolů čínské akcie, klesly o šest procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Čínské akciové trhy odpoledne zrychlily propad a skončily se ztrátou šest procent. Důvodem byl obnovený pokles cen ropy a nervozita před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o šest procent na 2940,51 bodu. Index burzy v Šanghaji pak oslabil o 6,4 procenta. Oba indexy uzavřely nejníže od prosince 2014. V poledne přitom indexy ztrácely jen dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Od počátku roku akcie v Číně již klesly o 22 procent. Důvodem jsou obavy ze zpomalení ekonomiky a zmatky kolem devizové politiky centrální banky.

Index CSI 300Zdroj: Bloomberg

Ceny ropy v Asii klesaly, což způsobilo ztráty ropným firmám v čele se společnostmi PetroChina a Sinopec. Důvodem poklesu cen ropy jsou obavy z nadměrných dodávek na trhu, které podpořilo poslední prohlášení Iráku o rekordní těžbě, a také obavy o poptávku.

Náladu na trhu nepodpořila ani zpráva, že do obchodů na finančním trhu zasáhla čínská centrální banka, která uskutečnila jednu ze svých největších denních operací na trhu. Banka dnes podle obchodníků ve snaze podpořit likviditu před lunárním Novým rokem poskytla peněžnímu trhu 440 miliard jüanů (1,7 bilionu korun), což byla nejvyšší denní finanční injekce za tři roky.