Zynga spouští primární úpis akcií

Největší vývojář on-line her, americká společnost Zynga, vstoupí v nejbližší době na burzu. Primárním úpisem akcií (IPO) hodlá získat až 900 milionů dolarů (takřka sedmnáct miliard korun), což by společnost ocenilo na deset miliard dolarů. Cena jedné akcie byla stanovena na rozpětí osm až deset dolarů.

Pokud IPO ocení společnost na deset miliard dolarů, bude to stále pod 14,05 miliardy dolarů, což je výše, kterou Zynga uvedla jako svou férovou cenu při podání žádosti o primární úpis akcií americké Komisi pro cenné papíry. Společnost by se také stala druhým největším americkým vývojářem her, hned po Activision Blizard.

Zavedená společnost Electronic Arts, která v srpnu koupila on-line konkurenta Zyngy PopCap Games, má podle včerejší ceny hodnotu „jen“ 7,69 miliardy dolarů.

Zynga by však byla ohodnocena 9,8násobkem ročních tržeb, zatímco společnost Activision se obchoduje na trojnásobku a firma Electronic Arts na dvojnásobku ročních tržeb. Pod vedením generálního ředitele Marka Pincuse vedení Zyngy věří, že se jí povede profitovat z popularity sociálních sítí a virtuálního zboží.

Firma nechává uživatele hrát zadarmo a poté vydělává na prodeji virtuálního zboží, které usnadňuje hraní. V aktualizované žádosti o vstup na burzu ze 4. listopadu společnost uvedla, že za letošních prvních devět měsíců již 6,7 milionu uživatelů platilo za virtuální zboží oproti 5,1 milionu ve stejném období loňského roku. Tržby se letos za první tři čtvrtletí více než zdvojnásobily na 828,9 milionu dolarů.

Začíná reklamní kampaň

Zynga dá na burzu méně než deset procent všech svých akcií. Konečná upisovací cena by měla být zveřejněna 15. prosince. Firma se rozhodla nadále nečekat a navzdory volatilitě trhů a skutečnosti, že internetové společnosti, které nedávno vstoupily na burzu – jako Groupon či Angie’s List –, se obchodují pod upisovací cenou, odstartuje příští týden reklamní kampaň a setkání s investory. Společnost Zynga, která byla založena v roce 2007, si na provedení primárního úpisu najala slavné investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs. Na trhu Nasdaq se bude obchodovat pod symbolem ZNGA.