Bývalý manažer z krachující finanční skupiny Arca Capital bude řídit slovenské přístavy

Slovenské přístavy bude dočasně spravovat bývalý manažer krachující finanční skupiny Arca Capital.

Slovenské přístavy bude dočasně spravovat bývalý manažer krachující finanční skupiny Arca Capital. Zdroj: Reuters

Logo skupiny Arca Capital
2
Fotogalerie

Slovenskou státní firmu Verejné prístavy, která se stará o infrastrukturu pro lodní dopravu v Bratislavě a Komárnu, povede Matej Danóci. Jde o bývalého ředitele převážně energetických společností z finanční skupiny Arca Capital, která dluží stovkám věřitelů v Česku i na Slovensku stovky milionů eur, napsal ve středu slovenský deník Sme. List také zdůrazňuje, že Danóci nemá se správou přístavů žádné předchozí zkušenosti.

Jací další kandidáti se o pozici ucházeli a proč byl na ni vybrán právě Danóci, slovenské ministerstvo dopravy nevysvětlilo. „Matej Danóci jako jeden z kandidátů předložil svůj životopis a motivační dopis, na jejichž základě jsme vyhodnotili vhodnost jeho nominace na tuto dočasnou funkci,“ řekl Sme mluvčí resortu Martin Petro a zároveň dodal, že ministerstvo nevnímá Danóciho nominaci jako problematickou: „Jelikož nebyl členem top managementu skupiny a neměl rozhodovací pravomoci, nemohl ovlivnit kroky skupiny vůči jejím věřitelům.“

Ministerstvo dopravy, které nově vede Jozef Ráž mladší (Smer-SD), dále tvrdí, že Danóci má za sebou několik úspěšných projektů v oblasti energetiky a průmyslu. Jako příklad uvádí Nitranskou teplárenskou společnost.

Sme nicméně poukazuje na skutečnost, že nový šéf státního podniku také působí nebo působil v téměř dvaceti firmách, kterým se v posledních letech vůbec nedařilo. Vedl například společnost ACS teplo, která zastřešuje energetické aktivity Arky. Tento podnik se od svého vzniku v roce 2018 propadl do ztráty ve výši 4,5 milionu eur, zhruba 110 milionů korun.

Není také pravdou, že by Danóci nebyl členem vysokého managementu skupiny, neboť byl hned v několika jejích společnostech vedený jako předseda představenstva, případně člen dozorčí rady.

Samotný exmanažer Arky svádí špatné hospodářské výsledky svých podniků na širší problémy ve světě, jako je koronavirová pandemie či energetická krize. Teď bude každopádně řídit společnost, která rovněž není v ideální finanční kondici. Verejné prístavy vykázaly za rok 2021 ztrátu přesahující milion eur. Loni se ji podařilo firmě snížit na 30 tisíc eur, zejména díky zvýšení poplatků za kotvení lodí v přístavech.   

Danóci letos v létě odešel z funkce ředitele energetických aktivit Arky. Stalo se tak ve stejné době, kdy jeden z věřitelů skupiny – J&T Banka prodala své pohledávky vůči Arce společnosti Natland. Ta nejhodnotnější aktiva i s dluhy, včetně tepláren a jiných energetických podniků, obratem prodala českým firmám Pizzareli a Pactio, podotýká Sme. „Tyto společnosti se rozhodly využít své akcionářské právo a se mnou jako s manažerem se rozloučily,“ vysvětluje Danóci.

Arca Capital má finanční problémy už více než tři roky. Věřitelé skupiny v Česku koncem letošního července neschválili přepracovaný plán na reorganizaci, a společnosti tak hrozí konkurz. Dobře si nevede ani slovenská větev Arky. Ta má provést další splátku dluhů v prosinci. Pokud tak neučiní, mohou tamní věřitelé také navrhnout její konkurz.