Ceny ojetých aut v Evropě oproti loňskému roku vyrostly o pětinu

Autobazar - ilustrační foto

Autobazar - ilustrační foto Zdroj: Profit

Nedávná analýza známého vyhledávače ojetých vozidel AutoScout24, na kterou upozornil magazín CarScoops, ukázala, že kupující ojetých vozidel zaplatili v listopadu 2021 v průměru o 18 % víc, než kolik platili v roce minulém. Oněch 18 % přitom mohlo znamenat v průměru částku okolo 3 726 eur (cca 94 800 korun), což rozhodně není málo.

„Po stránce dynamiky cen ojetých vozidel je rok 2021 absolutně výjimečný,“ uvedl v prohlášení za AutoScout24 Stefan Schneck, šéf prodejů pro Německo. „V roce 2020 zůstaly ceny ve srovnání s minulým rokem prakticky na stejné úrovni, nyní ale zničehonic vyrostly o 10 procent – to se nikdy předtím nestalo.“

Za zvyšováním průměrné ceny ojetin v Evropě přitom můžeme hledat hned několik důvodů, včetně stále aktuální pandemie. Ta je totiž jedním z důvodů, proč se někteří lidé odklání od využívání prostředků hromadné dopravy a raději investují do pořízení vlastního vozu.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub

Zvýšené poptávce ovšem nestačí trh s novými automobily, který v nedávné době utrpěl hned dvě rány. Tou první bylo přerušení výroby v dodavatelském řetězci a následně i samotných automobilkách kvůli pandemii, stále aktuálním problémem je pak nedostatek čipů, kvůli kterým se prodlužuje výroba, a čekací doby rostou do neúnosných výšin.

Podrobnosti píše ve svém článku web Auto.cz.