Ceny v českém průmyslu v červnu zpomalily růst na 5,5 procenta

Průmyslová výroba

Průmyslová výroba Zdroj: Sedmicka

Ceny průmyslových výrobců v České republice v červnu zpomalily meziroční tempo růstu na 5,5 procenta z květnových 6,2 procenta. Proti květnu ceny v průmyslu klesly o 0,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Ceny tentokrát klesaly i v zemědělství, a to především zásluhou zeleniny. „Zřejmě i zde vedle inflace zafungoval efekt strachu z nákazy nebezpečnou bakterií, která se objevila v západní Evropě. Přesto i nadále zůstává tempo cen v zemědělství poměrně vysoké, a sice meziročně +27,1 procenta,“ řekl analytik ČSOB Petr Defek s tím, že i když jde o poměrně vysoký růst, jsou stejně zemědělské produkty levnější než v roce 2008.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců

Červnový růst cen průmyslových výrobců v meziročním srovnání ovlivnily zejména vyšší ceny potravinářských výrobků, nápojů, tabáku, a to o deset procent. Ceny koksu a rafinovaných ropných produktů měly vliv vzestupem o 17,7 procenta a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 8,1 procenta. Meziročně poklesly především ceny dopravních prostředků, a to o 3,9 procenta.

Podle Dufka se pomalu začíná snižovat tlak výrobních cen na ceny spotřebitelské. „I nadále platí, že ceny v obchodech reagují na výrobní inflaci se zpožděním a díky slabé poptávce i v menším rozsahu. Inflace tak i nadále zůstává nákladově tažená, protože poptávka se v ČR zatím ještě příliš nevzpamatovala z poslední recese,“ uzavřel.