Ceny v průmyslu dál klesají, hlavně u komodit

Výroba zámků ve firmě Tokoz

Výroba zámků ve firmě Tokoz Zdroj: Michael Tomes, E15

Ceny průmyslových výrobců v Česku v únoru meziročně zrychlily pokles na čtyři procenta z lednových 3,4 procenta. Nižší byly i ceny v zemědělství, naopak stavební práce zdražily. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ), který dnes rovněž zveřejnil informace o lednovém zahraničním obchodu. Meziročně se vývozní ceny snížily o 4,2 procenta a dovozní ceny o 5,1 procenta.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče únorová data každopádně potvrzují, že na straně tuzemských výrobců trvá jasná absence inflačních tlaků. „Tuzemské domácnosti se tak nemusí obávat výraznějšího růstu cen ani v letošním roce,“ uvedl Jáč.

V průmyslu proti loňskému únoru klesly zejména ceny v oddílu koksu a ropných produktů. Nižší byly i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny elektřiny. Klesly také ceny v oddíle dopravní prostředky, nižší byly ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla, naopak ceny motorových vozidel vzrostly. Zlevnila i těžba a potravinářské výrobky, nápoje a tabák. Dražší byla naopak voda. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií.

Podle analytiků klesají ceny průmyslových výrobců především v důsledku vývoje cen komodit. „Absence inflačních tlaků je ale patrná i u oborů s vyšší přidanou hodnotou,“ poznamenal Jáč. Analytik Komerční banky Viktor Zeisel ale míní, že ceny v průmyslu by se již měly odrážet ode dna, v březnu totiž začaly stoupat ceny ropy.

Ceny zemědělských výrobců v únoru rovněž zrychlily pokles, meziročně byly nižší o 2,9 procenta, v lednu o 1,2 procenta. V živočišné výrobě klesly ceny o 8,9 procenta. Zlevnilo mléko, vejce, jatečná prasata a drůbež, skot naopak zdražil. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 3,4 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 78,9 procenta a brambory o 57,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v únoru meziročně zvýšily stejně jako v lednu o 1,3 procenta, zatímco ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly nižší o desetinu procenta.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | Cesky statisticky urad