Česká ekonomika mezičtvrtletně povyrostla nejvíce za 20 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Továrna na výrobu pneumatik Nexen Tire v jihokorejském městě Yangsan
Ilutrační foto
6
Fotogalerie

Mezičtvrtletní růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí o 2,5 procenta je nejvyšší za víc než 20 let. Rychleji hrubý domácí produkt nerostl nejméně od druhého čtvrtletí 1996, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Český statistický úřad v pátek čísla o růstu ekonomiky vylepšil proti předběžnému odhadu z poloviny srpna, kdy uváděl mezičtvrtletní růst o 2,3 procenta. Úřad také zlepšil údaj o meziročním růstu HDP, a to na 4,7 procenta z předchozích 4,5 procenta. 

Čísla potvrdila, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla v meziročním srovnání největším tempem od druhé poloviny roku 2015. V prvním čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 1,5 procenta.

K příznivému vývoji české ekonomiky ve druhém čtvrtletí přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka, uvedli statistici. Analytici očekávají solidní růst českého hospodářství i ve druhém pololetí letošního roku, za celý rok bude Česko podle nich patřit mezi země s nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU.

Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

"Vedle dlouhodobě rostoucí spotřeby domácností se mezi faktory růstu domácí poptávky nově zařadila i investiční aktivita," uvedli statistici. Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 1,8 procenta a meziročně o 4,4 procenta.

Stouply také výdaje vládních institucí. Investice směřovaly do aut, bydlení a dalších staveb, ale velmi silně rostly také do strojů a zařízení. K růstu české ekonomiky přispěly podle ČSÚ také stabilní výsledky zahraničního obchodu.