ČNB upravila své prognózy, ekonomice se má dařit lépe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 2,9 procenta odhadovaných v květnu. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na 3,2 procenta z předchozích 2,8 procenta, uvedl guvernér Jiří Rusnok. Pro rok 2019 nová prognóza ČNB počítá s růstem HDP o 3,1 procenta.

ČNB dále snížila odhad vývoje inflace ve třetím i čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Ve třetím čtvrtletí 2018 čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v květnu čekala dvě procenta. Pro čtvrté čtvrtletí 2018 odhad snížila na 1,8 procenta z předchozích 1,9 procenta.

Inflace setrvá po zbytek letošního roku v horní polovině tolerančního pásma a k dvouprocentnímu cíli se přiblíží začátkem příštího roku, uvedl Rusnok. Dodal, že prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka mírně proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Nejistotou podle guvernéra je možný slabší kurz koruny v příštích čtvrtletích způsobený prodejem korun finančními investory.

Ministerstvo financí na konci července v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 3,2 procenta. Pro příští rok odhad růstu nechala na 2,7 procenta. Loni hrubý domácí produkt stoupl o 2,6 procenta.