Česká ekonomika rostla rychleji, než se čekalo. Meziročně o tři procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sindelar

Česká ekonomika v letošním první čtvrtletí rostla nejrychleji od začátku krize. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,8 procenta a meziročně o 2,9 procenta. Růstu pomohla především domácí i zahraniční poptávka.

Vývoj HDP pozitivně ovlivnila rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká loňská srovnávací základna. Ve zpřesněném odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad.

Jde o vyšší růst, než který předpokládaly dříve zveřejněné údaje. Na začátku června statistici odhadovali meziroční růst o 2,5 procenta a 0,4 procenta ve srovnání jednotlivých čtvrtletí.

„Historicky nejvyšší srovnatelnou úroveň HDP dosáhla tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2008 těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers,“ uvedl ČSÚ.

Analytik: Oživení poptávky v Německu vytáhlo čísla nahoru

„Ekonomika a její průmysl i další odvětví těží z oživení zahraniční poptávky, zejména Německa. Firmy opět začínají investovat, domácnosti více utrácet a ani stát by neměl být v letošním roce brzdou,“ komentoval čísla analytik Jiří Moser z PricewaterhouseCoopers.

„Zdravá je i struktura růstu ekonomiky, kdy posilují všechny hlavní složky poptávky s výjimkou změny stavu zásob. To umožňuje firmám vyprodávat staré zboží a vylepšovat si cash flow. V národním hospodářství se postupně zvyšuje i objem investic, což navyšuje tvorbu hrubého kapitálu. Ekonomický růst tak stojí na zdravých základech,“ komentuje Milan Kratina
předseda představenstva skupiny Accolade.

Tuzemská ekonomikaTuzemská ekonomika | CSU

Počínaje druhým čtvrtletím 2013 tuzemská ekonomika opět mezičtvrtletně roste. Za poslední čtyři čtvrtletí celkem o 2,9 procenta, takže je nyní pouze jedno procento pod úrovní maxima z třetího čtvrtletí 2008. Vývoj v posledních dvou čtvrtletích přitom naznačuje postupné zrychlování růstu HDP, dodali statistici.

„Pokračujícímu oživení tuzemské ekonomiky by tak nemělo nic bránit, což ukazují i očekávání šéfů nejvýznamnějších českých firem, z nichž většina letos věří v růst svého podniku. Jejich pozitivní očekávání se ještě zvyšují v následujících třech letech. Hodlají i více nabírat, což by mělo zároveň zvýšit optimismus domácností a jejich ochotu více utrácet,“ uvedl Moser.

MMF české ekonomice přisoudil růst o 2,5 procenta
Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své nedávné prognóze předpověděl růst české ekonomiky pro letošek a příští rok shodně o 2,5 procenta. V dubnové zprávě přitom fond předpovídal růst Česka jen o 1,9 procenta. Loni ekonomika klesla o 1,1 procenta. „Zlepšení ekonomiky je taženo exportem, ale je i stále více podporováno domácí poptávkou,“ uvedl vedoucí delegace MMF Costas Christou.

Růst celkové poptávky po zboží a službách v prvním čtvrtletí zaznamenaly všechny klíčové výdajové složky. Výdaje domácností na konečnou spotřebu byly v uplynulém čtvrtletí meziročně vyšší o 1,5 procenta, tvorba fixního kapitálu o 5,8 procenta, vývoz o 10,1 procenta a dovoz o 9,5 procenta.