Česká ekonomika zrychlí, pomůže jí levná ropa, odhaduje EY

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 2,8 procenta a následně v roce 2016 až na 2,9 procenta. Vyplývá to z odhadů poradenské společnosti EY. Ekonomika letos zrychlí díky nízkým cenám ropy, které povedou k nižší inflaci a růstu reálných příjmů domácností. Loni ekonomika stoupla o dvě procenta.

„Růstu ekonomiky v České republice napovídá i státní rozpočet pro letošní rok, který signalizuje uvolnění rozpočtové politiky. Vzhledem k tomu, že obnovený růst českého hospodářství přináší vyšší daňové příjmy, nebude problém rozpočtový schodek udržet pod třemi procenty HDP,“ uvedla EY.

Pro roky 2017 až 2019 společnost EY očekává ekonomický růst kolem 2,8 procenta ročně, a to kvůli relativně pomalejšímu růstu globální ekonomiky a specifickým faktorům ovlivňujícím hospodářskou situaci v České republice. Mezi ty patří podle vedoucího partnera podnikového poradenství a řízení rizik EY Jana Fanty zejména pomalejší růst produktivity práce nebo nižší nabídka pracovní síly.

Tempo růstu českého HDP

Ekonomika eurozóny by měla podle odhadů EY letos růst o 1,5 procenta a příští rok o o 1,8 procenta. Hlavními prorůstovými faktory budou propad cen ropy a kvantitativní uvolňování měnové politiky Evropskou centrální bankou.

Ministerstvo financí očekává letos růst české ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Česká národní banka letos počítá s růstem HDP o 2,6 procenta a za rok o tři procenta. Evropské komise předpovídá růst české ekonomiky letos o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,6 procenta.