Česká farmaceutická jednička Teva vydělala o miliardu méně. Čelí dopadům pandemie

Opavský výrobce generických léčiv vykazal nejhorší výsledek od roku 2017. Kvůli meziročnímu poklesu tržeb z 10,5 na 9,5 miliardy korun mu klesl zisk před zdaněním o polovinu, a to na zhruba 1,2 miliardy korun.

Opavský výrobce generických léčiv vykazal nejhorší výsledek od roku 2017. Kvůli meziročnímu poklesu tržeb z 10,5 na 9,5 miliardy korun mu klesl zisk před zdaněním o polovinu, a to na zhruba 1,2 miliardy korun. Zdroj: Teva

Teva Czech Industries
2
Fotogalerie

Opavský výrobce generických léčiv vykázal nejhorší výsledek od roku 2017. Kvůli meziročnímu poklesu tržeb z 10,5 na 9,5 miliardy korun mu klesl zisk před zdaněním o polovinu, a to na zhruba 1,2 miliardy korun. I přes to se firma udržela mezi největšími plátci daně v Česku. Finanční správa ji z hlediska odevzdaných daní z příjmů zařadila na 45. pozici všech českých podniků, když Teva do státní kasy odvedla zhruba 400 milionů korun.

Teva příčiny zhoršených výsledků ve výroční zprávě nevysvětlila a na zaslané otázky neodpovědělo ani tiskové oddělení. Stejně jako loni však vedení společnosti ve výroční zprávě připustilo, že firmu výrazně ovlivnila pandemie.

Částečné vysvětlení má Česká asociace farmaceutických firem, která však sleduje pouze obecné trendy trhu. Hlavní efekty pandemie na farmaceutickém trhu byly podle ní dva – změna spotřebitelského chování a přerušení dodavatelských řetězců.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
Jak je to s léky na Covid? • Videohub

„Trh v reakci na pandemii prošel v posledních dvou letech dynamickým vývojem. Zatímco u léků na předpis docházelo k propadům v prodeji kvůli oddalování návštěv lékaře či rušení návštěv, v segmentu volně prodejných léků docházelo k předzásobování volně prodejnými léky a poptávka rostla obrovským tempem zejména v roce 2020. V roce 2021 došlo postupně ke stabilizaci,“ říká ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel. Teva prodává oba druhy léků, ale jejich podíly na tržbách nezveřejňuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!