Česká skupina Solek postaví investorům z BlackRocku téměř třicet solárních elektráren

Firma Solek vznikla před devíti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů.

Firma Solek vznikla před devíti lety, během existence postavila zhruba dvacet fotovoltaických elektráren s výkonem přes 36 megawattů. Zdroj: Tereza Zavadilová

Kromě Chile také v Česku, na Slovensku a v Rumunsku.
Jedna elektárna o kapacitě tří megawattů zajistí elektřinu až pro pět tisíc domácností ve venkovských oblastech, ve městě pro polovinu.
Zdeněk Sobotka, Solek
Zdeněk Sobotka, Solek
Zdeněk Sobotka, Solek
13
Fotogalerie

Česká energetická skupina Solek, podnikající v oboru obnovitelných zdrojů energie postaví v Chile až 28 solárních elektráren o celkovém výkonu 200 MW jednomu z fondů americké korporace BlackRock, která je největší investiční společnosí na světě. Součástí transakce je i dohoda, že Solek bude u těchto projektů dohlížet také na následnou údržbu a servis a společnost Aediles Capital Inc. bude v zastoupení fondu BlackRocku dohlížet na správu aktiv.

„V BlackRocku jako předním světovém investorovi do obnovitelných zdrojů získáváme stabilního a renomovaného partnera, který bude tvořit dlouhodobý odbyt pro naše služby. Jde o významný strategický krok k navázání spolupráce s předními infrastrukturními investory, kteří jsou klíčoví pro další růst skupiny Solek, a to nejen v Chile, ale i dalších zemích,“ komentoval dohodu Zdeněk Sobotka, zakladatel a CEO energetické skupiny Solek.

Dohoda umožňuje české skupině Solek postavit v Chile až 28 individuálních projektů fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu až 200 MW. Firma se postará i o jejich provoz a zajistí pravidelnou údržbu a rychlý odborný servis. Všechny projekty budou vybudovány a připojeny do sítě v rámci chilského programu na distribuci výroby elektřiny, který je jedním z pilířů strategie země, jež se má do roku 2050 stát uhlíkově neutrální. Většinu z připravovaných elektráren si BlackRock převezme do konce příštího roku.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

V přípravné fázi výstavby jsou již projekty solárních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 34,5 MW. Patří mezi ně elektrárna Colchagua (2,99 MW), která se nachází jižně od hlavního města Santiaga, a další elektrárny, jako jsou Nancagua (7,26 MW), El Palqui (2,99 MW), Valparaiso (10,6 MW) a Itihue (10,6 MW), které budou situovány oblastech s velmi dobrým slunečním zářením. Tyto projekty jsou určeny především regionům, které se vyznačují vysokou poptávkou po elektřině v důsledku rostoucího počtu obyvatel a rozvinutým těžebním průmyslem.

„Těšíme se na úzkou spolupráci se zkušeným a aktivním týmem Soleku v Chile,“ říká David Orellana, partner společnosti Aediles Capital Inc.

„Velcí investoři tohoto typu dokážou plně docenit dlouhodobý a stabilní výnos energetických investic. Pro nás je to také výraz důvěry v dlouhodobou koncepční práci všech týmů skupiny Solek,“ uzavírá Zdeněk Sobotka.