Česko je v unii šesté nejrychlejší, zahraniční dluh ale vzrostl o 46 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Skoda Doosan

Růst české ekonomiky v letošním 1. čtvrtletí byl šestý nejvyšší ze zemí Evropské unie, informoval Český statistický úřad. Výraznější růst zaznamenaly Malta, Rumunsko, Švédsko, Slovensko a Španělsko.

„V porovnání s vývojem HDP v EU přetrval růst tuzemské ekonomiky silnější, vyšší meziroční přírůstky si Česko připisovalo již desáté čtvrtletí v řadě,“ uvedli statistici ve vydané analýze. Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procenta.

„Příznivý vývoj ekonomiky byl založen na zvyšující se domácí poptávce. Hlavním faktorem byly spotřební výdaje domácností. Zlepšoval se ale i výsledek zahraničního obchodu,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Podle dřívějších komentářů analytiků údaje za první čtvrtletí potvrzují dobrou kondici české ekonomiky. Zároveň ale upozornili, že v dalších čtvrtletích bude růst již slabší kvůli odeznění čerpání fondů EU a za celý rok by se růst ekonomiky měl pohybovat zhruba kolem 2,5 procenta.

Zahraniční dluh Česka v 1. čtvrtletí vzrostl na 3,177 bilionu
Zahraniční dluh Česka v prvním čtvrtletí vzrostl o 46 miliard na 3,177 bilionu korun. Meziročně byl vyšší o 220 miliard Kč. Dluh v cizině odpovídá 70,4 procenta hrubého domácího produktu. V dluhu převládají závazky se splatností delší než jeden rok. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.
Ve čtvrtletí se zvýšilo zejména zadlužení vládního sektoru kvůli nákupům vládních dluhopisů zahraničními investory. Podíl vládního sektoru na celkovém zahraničním dluhu se zvýšil na 24,7 procenta. Zvýšilo se i zadlužení bankovního sektoru včetně ČNB, které z celkového dluhu ukrajuje 30,3 procenta. U ostatních sektorů se závazky vůči zahraničí snížily.
Tříbilionovou hranici zahraniční dluh překonal poprvé loni. Přes dva biliony se přehoupl v roce 2010 a jeden bilion překonal na konci roku 2004.