Česko podruhé splnilo kritérium pro přijetí eura. Ale na úkor růstu ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Česko loni výrazně srazilo deficit veřejných financí - ze 162 miliard korun v roce 2012 na 56 miliard korun. V poměru k HDP to představuje pokles ze 4,2 na 1,44 procenta. Česká republika tak poprvé od roku 2008 splnila jednu z podmínek nutnou k přijetí eura, kterou je deficit pod třemi procenty HDP.

Lepšího výsledku české veřejné finance dosáhly naposledy před finanční krizí v roce 2007, ekonomové však optimismus mírní. „Cenou za stabilizaci veřejných financí bylo prohloubení a prodloužení recese,“ uvedl například analytik Patria Finance David Marek. Na pokles měl totiž pozitivní vliv lepší výběr daní, ale také nižší podíl investic. Ty loni dosáhly pouhých 108 miliard korun, zatímco například ještě v roce 2009 činily 192 miliard. Nižší objem veřejných investic vláda realizovala naposledy v roce 2002.

A právě ořezávání investic ekonomové kritizují. „Ke snížení výdajů došlo převážně u investic do infrastruktury kvůli nepřipravenosti projektů v důsledku zpřísnění pravidel a extrémní opatrnost úředníků po několika korupčních kauzách. Výsledkem byla fiskální restrikce, která nepochybně prohloubila recesi v české ekonomice,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Výrazné úspory veřejného sektoru pravě v investicích nepovažuje za správné ani analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj by se měl stát zaměřit spíš na výdaje na běžný provoz. „Zvláště, když ekonomika procházela v posledních pěti letech dvěma recesemi,“ upozornil Dufek. „Lze odhadnout, že u investic fiskální restrikce loni ubrala z HDP zhruba 0,4 procenta,“ doplňuje David Marek.

Celkový dluh neroste

Celkový dluh v poměru k HDP se stabilizoval na úrovni 46 procent. Za loňský rok klesl jen nepatrně na 46,04 procenta. „Pokud by i nadále vláda hospodařila jako v loňském roce, její dluh v poměru k HDP by dále nerostl,“ podotýká analytik David Marek.

Deficit v roce 2012: církevní restituce a vrácené dotace
Výši deficitu o rok dříve ovlivnilo jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Z toho důvodu dosáhl schodek veřejných financí za rok 2012 hodnoty 4,2 procenta hrubého domácího produktu. Bez zmíněných vlivů by však skončil schodek pod EU požadovanou tříprocentní hranicí.