Český basketbal se chce prodat. Zápas proti americkému Dream Teamu má sledovat miliarda lidí

Tomáš Satoranký proti obraně Angoly

Tomáš Satoranký proti obraně Angoly Zdroj: ČTK

Porada českého týmu
Blake Schilb v utkání proti Litvě
3
Fotogalerie

Po přípravném a zároveň aklimatizačním turnaji v Jižní Koreji se čeští basketbalisté přesouvají do Číny. V dějišti šampionátu je v neděli čeká úvodní „superzápas“ proti Dream Teamu Spojených států. Jak turnaj, tak samotné otevírací utkání, je pro generaci kolem Tomáše Satoranského, Pavla Pumprly a dalších životní šancí poměřit síly s hvězdami NBA a zviditelnit se. Šampionát je pak obrovským impulzem pro celý tento sport v Česku.

Basketbal je v Česku co do zájmu veřejnosti daleko za fotbalem, hokejem, tenisem a dalšími. Aktivních registrovaných hráčů tohoto sportu je v Česku přes 30 tisíc. Při pohledu na ligové zápasy je ihned jasné, že basketbal u nás patří k těm chudším sportům.

Český basket se v historii samostatné republiky představí na mistrovství světa vůbec poprvé. Podle předsedy České basketbalové federace Miroslava Jansty je to pro tento sport největší příležitost, „jaká může být“. „Jsme po dlouhé době jediný kolektivní sport na mistrovství světa. Česká televize plánuje přenášet celý šampionát, máme venkovní reklamní kampaň. Věřím, že to přiláká další zájemce o basketbal a stávající mladé hráče bude motivovat dále pracovat,“ říká Jansta.

Ve chvíli, kdy nejznámější současný český hráč, rozehrávač Tomáš Satoranský, dostal novou tříletou smlouvu u legendárního týmu NBA Chicago Bulls, a stal se s kontraktem na deset milionů dolarů ročně nejlépe placeným českým sportovcem, skutečně nemůžou být podmínky pro propagaci basketu v tuzemsku lepší.

„Naše utkání s USA bude sledovat více jak miliarda lidí na planetě,“ je si jistý Jansta. A odkazuje jednak na zájem fanoušků o tento sport v USA, ale především na sílu basketbalu v Číně. Tam se sice stal v posledních letech více podporovaným sportem fotbal, domácí šampionát a účast týmu z Říše středu ale připoutá k obrazovkám odhadem vyšší statisíce místních diváků.

ONLINE: Sledujte zápas Turecko - Česko >>>

Přímo v dějišti turnaje - Češi odehrají svou základní skupinu v Šanghaji - už ale česká basketbalová federace, členové realizačního týmu i hráči zaznamenávají první problémy a komplikace. Týkají se omezené kvóty vstupenek pro české fanoušky nebo dopravy. „Čína je pro nás trochu neznámá, zejména co se týče servisu pro hráče. Už teď se manažeři rozčilují, že musí platit transfery zavazadel pro část realizačního týmu. To nebývá zvykem,“ upozorňuje Jansta.

Federace na celou akci počítá s náklady ve výši téměř pěti milionů korun. Do čísla je zahrnut jak dřívější přípravný turnaj v Německu, tak zastávka před Čínou v Koreji. „Celkové náklady bychom mohli ještě snížit, protože jsme se domluvili s Koreou a Korejská federace by měla proplatit část letenek na turnaj, kde naše družstvo zakončilo přípravu,“ poznamenává Jansta.

Federace hodlá na turnaj aktivně upozorňovat a podporovat hromadná sledování zápasů. Pro fanoušky otevřela speciální e-shop. V Praze v obchodním centru Arkády Pankrác bude basketbalová fazóna. Na Náplavce vznikne další prostor, kde bude možné si basketbal zahrát. 

Více o MS v basketbalu na stránkách iSport.cz zde >>>