Pomalé umírání skateboardů? Děti si snáze osvojují jízdu na koloběžce

Legendární skateboardista Tony Hawk.

Legendární skateboardista Tony Hawk. Zdroj: Profimedia.cz

Koloběžky mají mnoho podob, prosazují se i elektrické.
Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři.
3
Fotogalerie

Naučit se jezdit na skateboardu může trvat roky. Jízda na koloběžce je oproti tomu jednodušší. Relativně dostupná nabídka koloběžek v posledních letech pak vede k tomu, že po městech i ve skateparcích začínají dominovat takzvaní scooteři.

„Hitem poslední doby jsou freestyle koloběžky, které jsou akční a kromě běžné projížďky nabízejí i jednodušší možnost provádět triky a skoky,“ říká ředitel sítě sportovních obchodů Hervis Karel Bárek.

Zatímco loni v tomto řetězci prodali o pětinu víc skateboardů než koloběžek, letos je trend opačný a koloběžek se zatím prodalo dvakrát víc než skateboardů. A zatímco koloběžek se prodalo meziročně o polovinu víc, skateboardů se naopak prodalo o 15 procent méně než v roce 2018.

Podobný trend hlásí i jiní prodejci. E-shop Alza, který už delší dobu prodává také sportovní vybavení, nedávno sekci skateboardů zrušil, koloběžky ale dál prodává. „Prodej koloběžek u nás zaznamenává jeden z největších nárůstů mezi kategoriemi vůbec,“ komentuje rozložení sil mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Rozdíl růstu zájmu o koloběžky oproti zájmu o skateboardu je vidět nejen u těch, kteří se na těchto prostředcích chtějí přepravovat z bodu A do bodu B, ale především pak u těch, kteří tyto aktivity vnímají jako sport, v němž se chtějí zlepšovat a právě za tímto účelem pravidelně navštěvují skateparky.

„Dnes jsou ve skateparcích dva skateři na 20 koloběžkářů. Je to trend, který trvá už několik let,” popisuje Zdeněk Kotyza, majitel firmy Parkpilot, která skateparky staví.

„Na koloběžkách je snazší dělat triky a rodiče navíc dětem kupují častěji koloběžky proto, že si myslí, že je to bezpečnější,“ vysvětluje předseda České unie kolečkových sportů Martin Máčel.

Česká asociace skateboardingu má ambici skateparky „vybavovat“ odbornými lektory. Ti by v ideálním případě mohli být k dispozici na všech velkých a organizovaných místech, kde se komunity kolem sportů na kolečkách scházejí.

První pilotní projekty už jsou v běhu. Vznikají akademie a místa s větší podporou jako je tomu například v Brně nebo Jihlavě. „Naši instruktoři jsou lidé, kteří prošli pedagogickým školením a rodiče se tak nebojí pustit do skateparku i pětileté dítě, protože dbáme na bezpečnost,“ poznamenává zástupce České asociace skateboardingu David Kamínek.

Zájem o skateboarding by mohl podle asociace skateboardistů i širší asociace kolečkových sportů brzy podnítit ten fakt, že skateboarding se představí za rok jako medailová disciplína na letní olympiádě v Tokiu.